Judit
3 °C
7 °C

Nem baráti tűz okozta a rendőr halálát Bőnyben

2017.02.24. 17:09 Módosítva: 2017-02-24 17:19:04

Az igazságügyi fegyverszakértői vélemény szerint a bőnyi rendőrgyilkosság során az NNI nyomozóját a Győrkös István kezében lévő gépkarabélyból leadott lövés találta el, és beazonosították a lövedéket is, mondta a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-nek.

Mint korábban az Index  megírta , a gyilkosság körülményei tisztázatlanok. 2016. október 26-án a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegálisan tartott fegyverek után akart kutatni  a szélsőséges félkatonai szervezet, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) szellemi vezetőjének tartott  Győrkös István bőnyi házában. A 76 éves férfi nem engedte be a nyomozókat. Lövöldözés tört ki, amiben a rendőrök is részt vettek. Eközben érte halálos lövés Pálvölgyi Péter őrnagyot, az NNI munkatársát.  Győrkös István azt vallotta, nem ő lőtt először, csak miután golyót kapott, véletlenül adott le ő is egy sorozatot gépkarabélyával. A  hősi halált halt rendőrt, posztumusz alezredessé léptették elő. 

Helyszínelők Bőnyben 2016. október 26-án
Helyszínelők Bőnyben 2016. október 26-án
Fotó: Krizsán Csaba

A Központi Nyomozó Főügyészség győri regionális osztálya a 2016. november 18-án kirendelt Nemzeti Szakértői és Kutató Központnak a kirendelő határozatban több mint hetven kérdést tett fel, amelyeket az intézmény a különböző szakterületek szerint megosztott. Az ujjlenyomat-szakértő, az igazságügyi vegyészszakértő és az igazságügyi fegyverszakértők már elkészítették szakvéleményüket. Az utóbbi állapította meg szakértői bizonyossággal, hogy a rendőrt a gyanúsított gépkarabélyából származó lövés találta el.

Nagy Andrea, az ügyészség szóvivője elmondta: más irányból is bizonyítani akarták a tényállást, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség győri regionális osztálya egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértői véleményt kért. A genetikus és a fizikus-kémikus szakértői vélemény, valamint az egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértői vélemény elkészítése még folyamatban van.

Nagy Andrea leszögezte: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok szerint tehát "nem baráti tűz történt". Arról is beszámolt, hogy a gyanúsított előzetes letartóztatását a Győri Járásbíróság április 27-ig hosszabbította meg. A nyomozás határideje 2017. április 26. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?