2 év alatt 5,2 millió forinttal többet keresett az oroszlányi polgármester

2017.02.27. 16:40

A Kúria jogerős ítélete szerint az oroszlányi képviselő-testület 2015-ben jogszabályellenesen állapította meg Lazók Zoltán polgármester fizetését, emiatt a város vezetője két év alatt a különböző juttatásokkal együtt 5,2 millió forinttal több pénzt vehetett fel - írja ez MTI.

A képviselő-testület 2015 április végén 30 százalékkal megemelte a polgármester alapbérét. A határozattal szemben a kormányhivatal egy hónapon belül törvényességi felhívással élt, mert szerintük a béremelés jogszabályellenes volt. Mivel a képviselő-testület nem értett egyet a felhívással, az ügy a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé került. A bíróság első fokon a képviselő-testületnek adott igazat, most a Kúria az ítéletet hatályon kívül helyezte és a testületet arra kötelezte, hogy újból állapítsa meg a polgármester bérét. 

Lazók Zoltán polgármester (MSZP-DK-Együtt) szerint, a jogerős bírósági ítéletnek megfelelően márciusban a képviselő-testület önálló előterjesztésben foglakozik az üggyel. A kormányhivatal bruttóbban megadott számítása alapján pontosan meg kell határozni a kapott többletjuttatás nettó összegét, amit várhatóan vissza fog fizetni a költségvetésnek.

A polgármester tudomása szerint a Kúria most meghozott elvi döntése országosan hatvannál több önkormányzatnál okozhat problémát, mivel képviselő-testületeik az oroszlányihoz hasonló munkáltatói határozatot hoztak.