Beismerték a roma foglalkoztatási program totális kudarcát

2017.02.27. 12:33 Módosítva: 2017.02.27. 19:40

Az egyik leglátványosabb és legelszomorítóbb pénzeltüntetés az elmúlt évekből mindenképp a Farkas Flórián vezette ORÖ-ben elkezdett Híd a munka világába foglalkoztatási program.

A roma önkormányzat és a milliárdos uniós programot vezető néhány projektmenedzser úgy költött/tüntetett el több milliárd forintot, hogy gyakorlatilag egyetlen hátrányos helyzetű romát sem juttatott munkához. Ha csak nem vesszük ide azokat a kamu megyei irodákat kamuvezető roma önkormányzati képviselőket, akik több százezres havi fizetéseket vettek fel a semmiért.

Az 1,6 milliárdos programmal kapcsolatos visszaélések miatt az EU csalás elleni hivatala és a NAV is vizsgálódik az Országos Roma Önkormányzatnál. A programról tavaly az Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. A kormány karácsony előtt azonban egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adósságát.

Romnet most azt írja, feloszlatta magát az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott, korábban Farkas Flórián miniszterelnöki biztos által vezetett Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet. A lapnak a foglalkoztatási szövetkezet vezetője, Berényi László is megerősítette a hírt.

Azt írják: „Az ORÖ egyébként még a múlt évben hozott közgyűlési határozatot arról, hogy a botrányprogram keretében jelentősen túlárazva vásárolt, a foglakoztatási projekt szempontjából használhatatlan és alkalmatlan irodákat, így a 260 millió forintért Budapesten, a Naphegy téren, a Gellérthegy utca 21. alatt lévő központi irodaházat, a gödöllői, a pécsi, a salgótarjáni és a zalaegerszegi ingatlanokat átadják a szövetkezetnek. Berényi László elnök-vezérigazgató kérésére az ORÖ közgyűlése 2,5 millió forint kölcsönt is megszavazott a szövetkezetnek, hogy elindíthassák programjaikat. Az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott foglakoztatási szövetkezet az elmúlt években csak nevében működött, érdemi munkát nem végzett, és a korábbi elnökség szerint a tisztújítást is szabálytalanul hajtotta végre.”

A szövetkezet célja az volt, hogy „keretet nyújtson több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású ember felzárkózására, és a szövetkezet a tagjai számára biztosítja a foglalkoztathatóság feltételeit, valamint vállalja a munkaerő-szervezéssel kapcsolatos feladatokat”. 

Ezt a célt most nem sikerült elérni.

Nem volt rá igény

A Romnetnek hétfő estére sikerült elérnie Berényi László elnök-vezérigazgatót, aki a megszüntetést azzal magyarázta, nem volt más kiút számukra, ugyanis az ORÖ botrányokkal övezett, Híd a munka világába projektje miatt a szervezetet kiüresítették, és bezárultak, megszűntek azok a lehetőségek is, amelyekkel az alapítás célját, célkitűzését szerették volna elérni. Berényi szerint a szövetkezet szép reményekkel és nagy célokkal indult, a tagság kiépült, és a program által nyújtott képzésekre több mint tízezer ember jelentkezett az ország minden részéből.

Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, a szövetkezet feloszlatásának a másik oka az volt, hogy a kormány a múlt év végén hozott döntése alapján január elsejei hatállyal valamennyi foglalkoztatási szövetkezetet megszüntette. Arra a kérdésre, hogy ugyanakkor a jogszabályváltozás értelmében átalakulhattak volna egyszerű szociális szövetkezetté, és miért nem tették meg, Berényi László a Romnet-nek úgy válaszolt: „nem volt rá igény”.