Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bakondi büszke: bevált az okoskerítés a déli határon

2017.02.27. 06:36 Módosítva: 2017-02-27 08:26:28

Annyira bevált a tíz kilométer hosszú kísérleti „okoskerítés”, hogy azon a szakaszon gyakorlatilag megszűnt az illegális határátlépés, mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban. A Magyar Idők azt írja: megkezdődött a második kerítés építése a déli határon. Kelebiánál egyelőre a tartóoszlopok állnak. A munkák befejezésére szűk határidőt, hatvan napot adtak a büntetés-végrehajtás számára.

Az úgynevezett okoskerítés a biztonsági határzárat kiegészítő második védelmi vonal. Ehhez intelligens jelzőrendszer, hő- és hagyományos kamerák kapcsolódnak. A ponthegesztett hálóval megerősített kerítések között egy árok mélyül, itt fut a manőverút. A drótokon tíz-tizenöt centiméterenként érzékelőket helyeztek el, amelyek riasztanak, ha valaki hozzájuk ér – mondta Bakondi György.

A szerb–magyar határszakasz megerősítésére a Belügyminisztérium költségvetését 38 milliárd forinttal megemelik.
 

Ez a költség fedezi a második kerítés megépítését a szerb–magyar határszakaszon, a röszkei és a tompai tranzitzóna bővítését és az ehhez szükséges technikai és személyi állomány növelését. Bakondi szerint a második védelmi vonal teljes kiépítése után csökkenteni lehet a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák létszámát, illetve az odavezényelt rendőrök száma lassan kiváltható lesz az iskolát befejező határvadászokkal, akiknek a határ védelme lesz a fő feladatuk.  

Bakondi György
Bakondi György
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Bakondi György szerint nem lehet arra számítani, hogy a jövőben csökken a magyar határra nehezedő nyomás. A Balkánon becslések szerint mintegy 80 ezer menekült rekedt.

„A bevándorlás tömeges, tartós, illegális, szervezett, ráadásul nem egyszer erőszakos, s óriási az utánpótlási bázisa Ázsiában és Afrikában” – mondta a miniszterelnök főtanácsadója Bakondi azonban megjegyezte azt is: a migránsok többsége áldozat.

A hétvégén egyébként 51 határsértőt tartóztattak föl. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint 32, szombaton és vasárnap 9-9 embert állítottak meg és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb–magyar határnál a rendőrök és a katonák. Máshol egy határsértőt fogtak el a hétvégén, és embercsempészés miatt egy gyanúsított ellen eljárás indult. Az elmúlt héten a szerb–magyar határ környékén 303 menekültet tartóztattak föl és kísértek vissza.