Lakhat-e cigány a Budai Várban?

2017.02.27. 21:07

Döbbenetes történetet közölt a Roma Sajtóközpont (RSK) – a szereplők nevét elváltoztatva – egy esetről, ami a Budai Várban történt meg. A birtokukba jutott levél alapján egy magasan kvalifikált lakó (okleveles mérnök, phd) azért írt levelet a közös képviselőjének, hogy az helyette adja elő az ügyét, miszerint őt zavarja, hogy egy cigány család lakik bérlőként a szomszédjában.

Ez állt a levélben (változtatás nélkül közöljük a sorokat).

„A szomszédomban (Balassi lakás) hónapok óta egy többgyerekes cigánycsalád lakik bérlőként, ami felháborít.

Ezt a véleményemet Balassi úrral már szóban közöltem. A Thtv. nem korlátozza ugyan a kizárólagos tulajdonban lévő lakások feletti rendelkezési jogot (pl. kit választ bérlőként), de másfelől előírja, hogy egy tulajdonostárs csak úgy gyakorolhatja ezt a jogát, hogy a tulajdonostársak érdekeit nem sérti.

Márpedig engem irritál és sért ez a helyzet, ezért felszólítom Balassiékat, hogy ezt az anomáliát mielőbb szüntessék meg és találjanak fehér embert bérlőnek! Maga a tudat, hogy egy budavári polgári házban egy cigánycsalád lakik a szomszédomban, számomra elviselhetetlen, tűrhetetlen, és nem értem Balassiékat, hogy miként vetemedhettek ilyen övön aluli sértésre a tulajdonostársakkal szemben.”

A levélben nem esik szó sérelemről, problémáról, ráadásul, ahogy az RSK írja, nem is cigány családról van szó, „a feleség nem cigány magyar asszony, a férje olasz”, akik azért költöztek ideiglenesen a levél írójának szomszédjába, mert a közeli, tehát várnegyedbeli lakásukat éppen felújítják.