Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jól sikerült a kísérlet a háziorvosi közösségekkel

2017.02.27. 09:36

Jól sikerült az elmúlt négy évben az a modellprogram, amelyben 16 észak- és kelet-magyarországi település összesen 24 háziorvosa állt össze négy háziorvosi praxisközösséggé, mondta a program szakmai vezetője, Papp Magor az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. A szakember szerint érdemes ezen az úton tovább haladni. 35 milliárd forint plusz forrással országossá lehetne bővíteni a praxisközösségi munkát.

A praxisközösségek megoldást jelenthetnek a betöltetlen háziorvosi helyekre, és jelentősen javíthatják az adott területen élők egészségi állapotát. A Svájci Alap támogatásával létrehozott modellprogramban 16 település összesen 24 háziorvosa állt össze négy háziorvosi praxisközösséggé (Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Jászapáti és Heves Praxisközösségek). A cél a helyi, jelentős részben hátrányos helyzetű lakosság egészségi állapotának javítása volt. A praxisközösségeken belül az orvosok és asszisztensek munkáját gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus, népegészségügyi koordinátor is segítette. A helyi közösségek tagjai közül kiválasztott és kiképzett segéd-egészségőrök pedig lehetővé tették a roma lakosság elérését és bevonását.

Papp Magor megerősítette: a kormány ez évre is biztosítja pénzt a folytatáshoz, és harminc újabb praxisközösség létrejöttéről is határozott, amelyek ősszel és jövő év elején elkezdhetik működésüket.