Jól sikerült a kísérlet a háziorvosi közösségekkel

2017.02.27. 09:36

Jól sikerült az elmúlt négy évben az a modellprogram, amelyben 16 észak- és kelet-magyarországi település összesen 24 háziorvosa állt össze négy háziorvosi praxisközösséggé, mondta a program szakmai vezetője, Papp Magor az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. A szakember szerint érdemes ezen az úton tovább haladni. 35 milliárd forint plusz forrással országossá lehetne bővíteni a praxisközösségi munkát.

A praxisközösségek megoldást jelenthetnek a betöltetlen háziorvosi helyekre, és jelentősen javíthatják az adott területen élők egészségi állapotát. A Svájci Alap támogatásával létrehozott modellprogramban 16 település összesen 24 háziorvosa állt össze négy háziorvosi praxisközösséggé (Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Jászapáti és Heves Praxisközösségek). A cél a helyi, jelentős részben hátrányos helyzetű lakosság egészségi állapotának javítása volt. A praxisközösségeken belül az orvosok és asszisztensek munkáját gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus, népegészségügyi koordinátor is segítette. A helyi közösségek tagjai közül kiválasztott és kiképzett segéd-egészségőrök pedig lehetővé tették a roma lakosság elérését és bevonását.

Papp Magor megerősítette: a kormány ez évre is biztosítja pénzt a folytatáshoz, és harminc újabb praxisközösség létrejöttéről is határozott, amelyek ősszel és jövő év elején elkezdhetik működésüket.