Ödön
1 °C
11 °C

Felsorakozik Paks 2 ellen a baloldal, az MSZP az LMP mellé áll

D MAR20150217009
2017.02.28. 13:07
Támogatnák a szocialisták az LMP Paks 2 elleni népszavazási kezdeményezését, segítenék az aláírásgyűjtést. Az Index úgy tudja, hogy még az MSZP-elnökségen is szó volt a kérdésről, és a párt vezetői támogatják az MSZP–LMP-fellépést a gigaberuházás ellen.

Habár a választási összefogásról hallani sem akar az LMP, és a Botka Lászlót gyakorlatilag kikosarazták a múlt heti egyeztetésen, egy konkrét ügyben formálódik az MSZP–LMP-összefogás. Paks 2 leállítása ügyében az MSZP támogatja az LMP-t – ezt a szocialisták válaszolták az LMP ellenzéki pártoknak küldött levelére.

Az LMP vezetői pénteken jelentették be, hogy népszavazást kezdeményeznek a paksi bővítésről. Szél Bernadett társelnök múlt héten azt mondta, a paksi atomerőmű bővítése még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás. 

Úgy tudjuk, még a héten  benyújtják a kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Ügyesen kell megfogalmazniuk, hiszen a kérdés nemzetközi szerződést érinthet, egyszer az NVB már épp emiatt elutasította a párbeszédes Jávor Benedek beadványát. Ungár Péter elnökségi tag erről azt mondta, hogy a nemzetközi szerződésből származó kötelezettségről nem lehet referendumot tartani, de ez nem jelenti azt, hogy magáról a szerződésről ne lehetne kiírni a népszavazást.

Az MSZP együtt gyűjtene az LMP-vel

Az  LMP-közeli Reflektor blog azután megkereste az ellenzéki pártokat a népszavazással és az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban, majd most nyilvánosságra a válaszokat. Eszerint az MSZP jelezte: ha Paks 2 ellen lesz hitelesített kérdés, akkor gyűjteni fog, hiszen „a Paks 2. beruházás még az olimpiánál is nagyobb hatással van az ország jövőjére”, és a beruházás államadósságot növelő óriási költsége miatt csak széles körű társadalmi vita után, népszavazással szabad az új atomerőműről dönteni.

Egy MSZP-s vezető az Indexnek megerősítette, hogy támogatni fogják az aláírásgyűjtést, erről az elnökségben is szó volt. A párt legtöbb vezető politikusa egyetért az LMP-s gyűjtés támogatásában – Molnár Gyula elnök és Botka László miniszterelnök-jelölt is –, és szívesen vennének egy MSZP–LMP-akciót a gigaberuházás ellen.

Ez az egyértelmű kiállás azért meglepő, mert korábban komoly belső konfliktusok voltak a paksi beruházás miatt. Korábbi cikkünkben részletesebben is bemutattuk az MSZP-s atomháború hátterét.

A Jobbik ebből kimarad, a Momentum beszállhat

A Jobbik azt válaszolta: híve annak, hogy „az országot érintő fontos kérdésekben népszavazást tartsunk", de ebben a gyűjtésben nem vesznek részt. Bár sok minden nem múlik a dolgon, de a Fodor Gábor-féle Liberálisok viszont támogatják az aláírásgyűjtést.

Az olimpia aláírásgyűjtést sikerre vivő Momentumot is megkereste a Reflektor. A blog szerint a válaszukban azt írták, hogy a Momentum nem atomenergia-ellenes: „biztonságos energiaforrásról van szó, amely nélkül rövid távon egészen biztosan nem képzelhető el Magyarország energiaellátása”.

Az aláírásgyűjtésbe ugyanakkor beszállhat a mozgalom. Papp Gergő szóvivő az Atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy ellenzik a paksi beruházást, mert szerintük „az egy politikai befolyásszerzési-kísérlet Oroszország részéről”, ezért bármit lehetne Paks ellen tenni, azt támogatnák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?