Felsorakozik Paks 2 ellen a baloldal, az MSZP az LMP mellé áll

D MAR20150217009
2017.02.28. 13:07
Támogatnák a szocialisták az LMP Paks 2 elleni népszavazási kezdeményezését, segítenék az aláírásgyűjtést. Az Index úgy tudja, hogy még az MSZP-elnökségen is szó volt a kérdésről, és a párt vezetői támogatják az MSZP–LMP-fellépést a gigaberuházás ellen.

Habár a választási összefogásról hallani sem akar az LMP, és a Botka Lászlót gyakorlatilag kikosarazták a múlt heti egyeztetésen, egy konkrét ügyben formálódik az MSZP–LMP-összefogás. Paks 2 leállítása ügyében az MSZP támogatja az LMP-t – ezt a szocialisták válaszolták az LMP ellenzéki pártoknak küldött levelére.

Az LMP vezetői pénteken jelentették be, hogy népszavazást kezdeményeznek a paksi bővítésről. Szél Bernadett társelnök múlt héten azt mondta, a paksi atomerőmű bővítése még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás. 

Úgy tudjuk, még a héten  benyújtják a kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Ügyesen kell megfogalmazniuk, hiszen a kérdés nemzetközi szerződést érinthet, egyszer az NVB már épp emiatt elutasította a párbeszédes Jávor Benedek beadványát. Ungár Péter elnökségi tag erről azt mondta, hogy a nemzetközi szerződésből származó kötelezettségről nem lehet referendumot tartani, de ez nem jelenti azt, hogy magáról a szerződésről ne lehetne kiírni a népszavazást.

Az MSZP együtt gyűjtene az LMP-vel

Az  LMP-közeli Reflektor blog azután megkereste az ellenzéki pártokat a népszavazással és az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban, majd most nyilvánosságra a válaszokat. Eszerint az MSZP jelezte: ha Paks 2 ellen lesz hitelesített kérdés, akkor gyűjteni fog, hiszen „a Paks 2. beruházás még az olimpiánál is nagyobb hatással van az ország jövőjére”, és a beruházás államadósságot növelő óriási költsége miatt csak széles körű társadalmi vita után, népszavazással szabad az új atomerőműről dönteni.

Egy MSZP-s vezető az Indexnek megerősítette, hogy támogatni fogják az aláírásgyűjtést, erről az elnökségben is szó volt. A párt legtöbb vezető politikusa egyetért az LMP-s gyűjtés támogatásában – Molnár Gyula elnök és Botka László miniszterelnök-jelölt is –, és szívesen vennének egy MSZP–LMP-akciót a gigaberuházás ellen.

Ez az egyértelmű kiállás azért meglepő, mert korábban komoly belső konfliktusok voltak a paksi beruházás miatt. Korábbi cikkünkben részletesebben is bemutattuk az MSZP-s atomháború hátterét.

A Jobbik ebből kimarad, a Momentum beszállhat

A Jobbik azt válaszolta: híve annak, hogy „az országot érintő fontos kérdésekben népszavazást tartsunk", de ebben a gyűjtésben nem vesznek részt. Bár sok minden nem múlik a dolgon, de a Fodor Gábor-féle Liberálisok viszont támogatják az aláírásgyűjtést.

Az olimpia aláírásgyűjtést sikerre vivő Momentumot is megkereste a Reflektor. A blog szerint a válaszukban azt írták, hogy a Momentum nem atomenergia-ellenes: „biztonságos energiaforrásról van szó, amely nélkül rövid távon egészen biztosan nem képzelhető el Magyarország energiaellátása”.

Az aláírásgyűjtésbe ugyanakkor beszállhat a mozgalom. Papp Gergő szóvivő az Atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy ellenzik a paksi beruházást, mert szerintük „az egy politikai befolyásszerzési-kísérlet Oroszország részéről”, ezért bármit lehetne Paks ellen tenni, azt támogatnák.