Rosszul jártak a hatodikos felvételizők

2017.03.01. 09:11

Bár a tavalyi, alacsony pontszámokkal megírt középiskolai felvételikhez képest idén összességében javulás tapasztalható, a hatosztályos gimnáziumok központi matekvizsgája nehéz helyzetbe hozta a diákokat - írja a Magyar Nemzet cikke. Ugyanis akik a hivatalos felvételinapon írták a matekot (7418 diák), az elmúlt tíz év legrosszabb eredményét produkálták, míg a pótnapon írásbelizők (277 gyerek) sokkal jobban teljesítettek

A központi írásbelikre januárban került sor, 50 pontot lehetett szerezni matekból és 50-et magyarból, 100 pont volt a maximum. Az Oktatási Hivatal jelentéséből kiderül, hogy a hatosztályos gimnáziumba jelentkezők eredményei csak magyarból javultak, matematikából romlottak.

Matekból idén csak 19,7 pont volt az átlag a tavalyi 22,3-mal szemben, ez az elmúlt tíz év leggyengébb matekeredménye a hatodikosoknál. A pótnapon felvételizők 31,4 pontot értek el átlagban, a hivatalos napon írók pedig az említett 19,7-et, 12 ponttal jobban szerepeltek, és ekkora különbség nyilvánvalóan befolyásolja, hogy melyik iskolába tudnak bejutni.

Ez a nagy pontkülönbség a Magyar Nemzet cikke szerint pont amiatt megdöbbentő, hogy a többi intézménytípusnál átlagosan csak kétpontos különbséget tapasztaltak.

A négyosztályos iskolákba felvételizők matekból és magyarból is magasabb pontszámot értek el 2016-osnál, most 51,7 pont lett az átlag.

A legjelentősebb javulást a nyolcosztályos gimnáziumba felvételizők körében tapasztaltak: 2016-ban 57,3 lett az átlag, most pedig 68,7. Matekból és magyarból is javítottak.