A TASZ nyilvános egyeztetést kér Balogtól és Trócsányitól

2017.03.02. 17:23

A Társaság a Szabadságjogokért levélben kérte az Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztérium vezetőit nyilvános egyeztetésre, mielőtt benyújtanák a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek. 

A Balog Zoltánnak és Trócsányi Zoltánnak címzett levelükben azt írják, valódi párbeszéd csak akkor lehet, ha először nyilvánosan közzéteszik a tervezetet, hogy kiderüljön, mit terveznek a civil szervezetekkel, és mindenki eljuttathatja a véleményét a kormánynak. 

Azt is megjegyzik, hogy az elmúlt két hónapban a kormánytól és a kormánypárt képviselőitől különböző nyilatkozatok hangzottak el a civil szervezetekkel, illetve a fenti tervezet szabályozással kapcsolatban. "Ezekben a nyilatkozatokban közös volt, hogy számos olyan adat közzétételére tettek javaslatot, amelyek ma is elérhetők" - írják.

A napokban az Európai Parlamentben is szóba kerültek a kormány részéről magyarországi civil szervezeteket érő vádak: hogy a jogvédő szervezetek külföldi fizetett ügynökök, akik a magyar belpolitikát felhatalmazás nélkül akarják alakítani.

Trócsányi akkor elmondta, hogy hatvanezer civil szervezet működik Magyarországon, ezek „élnek és virulnak”, ahogy egy demokráciában evidens. Megjegyezte, hogy éppen az ő közbenjárásával hoztak egy szabályt, amely a korábbi egyéves várakozás helyett azonnal lehetővé teszi az új civil szervezetek bejegyzését.