Szijjártó: A NATO-nak többet kellett volna tennie a terrorizmus ellen

2017.03.02. 20:36

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, akinek többek között azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is számíthat Magyarországra a terrorellenes küzdelemben és a NATO európai lábának megerősítésében.

Szijjártó az MTI-nek azt mondta, amerikai kollégája köszönetet mondott azért, hogy Magyarország részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben. Magyarország pedig büszke arra, hogy azon valamivel több mint két tucat országhoz tartozik, amelyek valódi katonákat küldenek az Iszlám Állam elleni harchoz, és ezt a szerepvállalást fenn kívánják tartani. Tillerson meghívta őt március 21-re Washingtonba, ahol az Iszlám Állam elleni koalíció külügyminiszterei ülnek össze, hogy megvitassák a terrorellenes küzdelem jövőjét.

D MTZ20160716001
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

„A magyar kormány egyetért a republikánus elnökkel (Donald Trumppal) abban, hogy a NATO-nak sokkal sikeresebbnek kellett volna lennie, és sokkal többet kellett volna tennie mindeddig a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen ma a világ biztonságára egy nem állami szereplő, hanem egy terrorszervezet, az Iszlám Állam jelenti a veszélyt" – mondta Szijjártó. Azt mondta, hogy Magyarország támogatja az amerikai elnök azon elképzelését, hogy a NATO-t, és főleg annak európai lábát meg kell erősíteni, „és mi törekszünk arra, hogy ebben fontos szerepet játsszunk".

A két külügyminiszter telefonos beszélgetésén szó esett Oroszországról is. Szijjártó szerint Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között egy kiegyensúlyozott, pragmatikus viszony jöjjön létre, „hiszen amikor a Kelet és a Nyugat között bármikor konfliktus volt a történelem során, annak Európa, és azon belül Közép-Európa itta meg levét". Úgy fogalmazott: Budapest szorít az új amerikai adminisztrációnak és az orosz vezetésnek azért, hogy jobban ki tudjanak jönni egymással, mint a korábbi években.

A két politikus egyetértett abban, hogy egy-egy ország gazdasági versenyképességét és fejlődését a biztonság, a demokrácia és a stabilitás befolyásolja a leginkább. Szijjártó azt mondta, hogy már 1650 amerikai vállalat van Magyarországon, amelyek összesen több mint százezer embert foglalkoztatnak, az amerikai beruházások értéke pedig meghaladta a 9 milliárd dollárt az országban.

Szijjártó emellett gratulált az új amerikai kormányzat győzelméhez, kiemelve, hogy a magyar kormány (az elnökválasztáskor) a republikánusoknak szorított, Donald Trump programjában ugyanis számos olyan elem volt, amely sokkal közelebb áll a magyar politikához, mint a demokraták elképzelései. Rex Tillerson pedig azt mondta, hogy az Egyesült Államok nagy barátja Magyarországnak.