A Párbeszéd is népszavazást kezdeményez Paks 2 leállításáért

2017.03.03. 12:21

Miután az LMP csütörtökön öt népszavazási kérdést adott le, a Párbeszéd Magyarországért is népszavazást kezdeményez a paksi atomerőmű bővítése ellen. 

A párt kampányt is indít annak érdekében, hogy a kormány és az Országgyűlés vizsgálja felül a nemzeti energiastratégiát, jelentette be Jávor Benedek, a párt EP-képviselője pénteken.

A Párbeszéd népszavazási kérdése így szól:

Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Nemzeti Energiastratégiát, hogy az a megújuló energiaforrások hasznosítását és az energiahatékonyság javítását előnyben részesítse az atomenergia alkalmazásával szemben?

Jávor Benedek korábban már próbálkozott két népszavazási kérdéssel, de azokat elutasították, mert a Nemzeti Választási Bizottság szerint referendum nemzetközi szerződést írt volna felül. 

A mostani kérdés viszont Jávor szerint egy magyar jogalkotási aktusra vonatkozik, ezért azzal kapcsolatban nem lehet nemzetközi kötelezettségvállalásokra hivatkozni. Igaz, ha ezt a kérdést át is engedik, első ránézésre jogilag nehezen, maximum politikailag következik Paks 2 leállítása.

Ha az LMP kérdése megy át, azt támogatják

Az LMP kérdéseiről azt mondta: annál jobb, minél több kérdés fekszik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt, mert annál nagyobb az esélye, hogy valamelyiket átengedik. Ha az LMP egyik kérdését átengedik (beadás szerinti sorrendben vizsgálják a kérdéseket), azt is támogatja a Párbeszéd, mert Jábos szerint az a fontos, hogy egységesen lépjenek fel, és lehetővé tegyék a népszavazás kiírását.

Jávor Benedek arra is kitért, hogy kampányuk részeként kifejlesztettek egy internetes alkalmazást, amelyen keresztül a választók e-mailben kérhetik az országgyűlési képviselőket arra, hogy vizsgálják felül az energiastratégiát.

A Párbeszéd lépésére Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja úgy reagált, hogy pártja üdvözli, hogy Jávor Benedek is beadott kérdést Paks 2 ellen. "Paks 2 megállítása minden magyar állampolgár érdeke, minden párt vagy szervezet együttműködésének örülünk."

A DK is népszavazást akar

A Demokratikus Koalíció elnöksége péntek úgy döntött, hogy a DK támogatja az LMP népszavazási kezdeményezését a paksi bővítésről. A Párbeszéd kérdéséről külön nem foglaltak állás a közleményben, de a párt egyértelműen népszavazást szeretne Paks 2-ről.

"A DK már az egy évvel ezelőtt meghirdetett Sokak Magyarországa programjában is lefektette, hogy megújuló energiával kell csökkenteni hazánk energiafüggését. Nem csak, hogy meg kell szüntetni a megújuló energiát terhelő különadókat, hanem egyenesen áfa-mentessé kell tenni a szél- és naperőművek létesítését" - írt a DK.