Döntött a kormány, kilencosztályossá alakítanák az általános iskolát

2017.03.03. 16:23

Balog Zoltán miniszter egy rendezvénysorozat pénteki nyitóelőadásában az MTI beszámolója szerint azt mondta, a legutóbbi kormányülésen fontos szakmai döntés született arról, hogy

elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami "egyfajta preschool-t (előiskola) jelent, mert a szakmai viták ebbe az irányba mutatnak.

Balog szerint, "gyermekút" tekintetében mindig az átmenet a legnehezebb, vagyis bölcsődéből óvodába, óvodából iskolába, vagy általános iskolából a következő szintre kerülni. Ott sok "képesség elveszik", ezért alakítják át a rendszert. 

A bevezetést komoly társadalmi vita fogja megelőzni, miközben a szükségességéről egyre inkább szakmai konszenzus van, mondta.

Arról még viták zajlanak, hogy

négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás

- tette hozzá.

Az elképzelés nem új, a kilencosztályos iskolák ötletéről itt írtunk bővebben.

A miniszter arról is beszélt, hogy a pedagógiai szakszolgálatok megerősítése a köznevelési rendszer sikerének egyik kulcsa, azoknak a családoknak segít, ahol a gyermek valamilyen hátránnyal indul az életben. Az idei központi költségvetésben 3,8 milliárd forint van arra, hogy 800 új gyógypedagógust és pedagógiai szakszolgálatban dolgozó embert tudjanak foglakoztatni, közölte.

Emellett a gyógypedagógusokra is kiterjesztik a Kleblsberg-ösztöndíj programot, így a gyógypedagógia szakon tanulók már az első félévtől akár nettó 75 ezer forintot is kaphatnak. Balo bejelentette, hogy a következő napokban a NAT új szemléletének megvalósítására miniszteri biztosnak fogja felkérni Csépe Valéria akadémikust.