Javultak a börtönállapotok

2017.03.03. 07:21

Hatalmas előrelépés történt az ombudsman által kifogásolt börtönállapotokban a vizsgált három intézményben, de még mindig van feloldandó jogsérelem, szemlézi a pénteki Magyar Nemzetet az MTI.

Székely László, az alapvető jogok biztosa az elmúlt két évben ellenőrizte a fegyintézeteket és többek között a zárkák méretét, a mosdók állapotát és a bánásmódot tette szóvá jelentésében. Volt, ahol olyan kicsi ablakok voltak, hogy a fogvatartottak állandó légszomjra panaszkodtak, az ágyak csótányosak voltak. De az őrök is bántalmazták a rabokat.

A cikk szerint a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében most felújították a zárkákat és a mosdókat, és előbbiekben kamerákat helyeztek el, továbbá konditermet alakítottak ki. Az intézményben megnőtt a reintegrációs tisztek száma is.

Megkezdődött a tököli rabkórház felújítása is, a víz- és csatornahálózat teljes cseréjére és a vizesblokkokra mintegy 200 millió forintot fordítottak. A kaposvári börtönnél tapasztalt, jogsértőnek talált motozási gyakorlaton is változtatnak, az igazságügyi tárca februárban megküldte az erre vonatkozó jogszabály-módosítási javaslatát az ombudsmani hivatalnak.

A lap ugyanakkor azt is írja, hogy az ombudsman vitatta a meghatározott fokozatnál szigorúbb fogva tartást a kórházban egyes esetekben, azonban a tárca nem tartotta indokoltnak a változtatást.