Gyurcsány finoman beleszállt Botkába, majd ajánlatot tett neki

IMG 7995
2017.03.04. 13:57
Csak finoman kritizálta, de nem szólt vissza keményen az őt háttérbe küldő MSZP-s Botka Lászlónak a DK tisztújításán Gyurcsány Ferenc. Szerinte viszont egyértelművé vált, hogy 2018-ban külön MSZP- és DK-lista lesz, ugyanakkor azt ajánlotta a szocialistáknak, állítsanak közös jelölteket a 106 választókerületben. A DK vezetője örül a Momentum feltűnésének, szerinte az akciójukból az következik, hogy népakarat-cunamival kell megállítani Orbánt.

Tisztújítást tart szombaton a DK, ami csak azért furcsa, mert az elnököt már két hete megválasztotta a párt. Maradt természetesen Gyurcsány Ferenc, más jelölt nem is volt, már csak az elnökségi helyekért megy a küzdelem. Így Gyurcsány nyugodtan tudott szombaton arra koncentrálni, hogy programbeszédet tartson, és elmondja a DK-soknak, hogyan is indul majd a párt 2018-ban.

Gyurcsány beszéde azért vált különösen érdekessé, mert azóta nem szólalt meg hosszabban, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László két hete  meghirdette a Gyurcsány-ellenes politikáját . Botka és azóta Molnár Gyula MSZP-elnök is egyértelművé tette, hogy szerintük Gyurcsánynak háttérbe kell húzódnia, és nélküle kell harcolni 2018-ban.

Sok DK-s azt várta előzőleg, hogy Gyurcsány hasonló vehemenciával üt vissza az MSZP-seknek. Nekik csalódniuk kellett, Gyurcsány ugyanis főleg a saját alapelveiről beszélt, és csak finoman, óvatosan szállt be Botka elképzeléseibe. De azért egyértelmű üzeneteket küldött.

  • Gyurcsány elmondta például, hogy nem hisz a vagyoni egyenlőségben, "akik arról álmodnak, hogy vagyonegyenlőség, az a szép álom végén rémálom lesz". Nem ejtette ki Botka nevét, de a szegedi polgármester célzott korábban vagyoni egyenlőségre.
  • Gyurcsány a feltétel nélküli alapjövedelmet is kritizálta. "Ez is szép álom, üljünk otthon, és jön a pénz. De ha kivesszük az erőfeszítést a közös életünkből, akkor nem előre fogunk jutni, hanem egy helyben fogunk topogni." Elsőként a Párbeszéd beszélt erről, de Botka pár hete azt említette, hogy kormányra kerülve megvizsgálná a családi alapjövedelem lehetőségét.
  • Szintén Botkának szóló kritika volt, hogy Gyurcsány szerint nem lehet kidobni az ablakon a 2002 és 2010 közötti időszak eredményeit. Gyurcsány azt mondta, "mi adtunk nyugdíjkorrekciót, először ingyen tankönyvet, nem más, mi adtunk tisztességes munkát, nem más, mi építettünk fel, újítottunk fel sok száz iskolát és rendelőt, verheti a mellét Debrecen, Győr és Szeged polgármestere", de ez alatt a kormány alatt épültek.

Ajánlat: külön lista, közös jelöltek az MSZP-vel

Gyurcsány a bő háromnegyed órás beszéde végén a finom karcolgatások után rátért a lényegre: hogy győzheti le mégis a baloldal Orbán Viktort. A DK vezetője szerint nem baj, ha különbözően gondolkodnak a demokratikus oldalon, "a demokraták között van különbség, persze, birkák lennénk, ha nem lenne". De szerinte közös felelősség, hogy leváltsák a kormányt, és "romlás helyett virágzás hozzunk".

Együttműködés pártján állunk, türelmünk van, de az idő elfogyott.

Ez lefordítva annyit jelent, hogy Gyurcsány szerint a DK megértette, hogy "Botka László vezetésével az MSZP önálló listán fog indulni 2018-ban. Ha így akarjátok így lesz". Gyurcsány szerint viszont koordinált indulás kell, és a külön listák ellenére közös jelöltek az egyéni választókerületekben.

Lehet, hogy sok a zászló, de egy a tábor, és egy jelöltet kell indítani, egy az egy ellen, ezt javasolja a DK.

A volt miniszterelnök hozzátette: "nincs harag, nincs sértődés, nincs féltékenység, felelősség van." Kérdés, mit lép erre az MSZP, amelynek szintén érdeke, hogy egy balos jelölt legyen egy körzetben, viszont ez megint egyfajta együttműködést jelent Gyurcsánnyal, akinek Botka szerint hátra kellene vonulnia.

Érdekes részlet volt a beszédben, hogy Gyurcsány egyszer kitért arra, hogy a következő kormánynak szerinte a DK is része lesz. A DK Sokak Magyarországa programja pedig szerinte kormányprogramnak megfelelő színvonalú. Gyurcsány ezt négy pontban foglalta össze, szerinte az Orbán után következő kormánynak erre a négy területre kellene koncentrálnia:

  1. Aki heti 40 órát  dolgozik, élhessen meg tisztességes bérből.
  2. Ha valaki ledolgozott tisztességesen egy életet, legyen tisztességes nyugdíja.
  3. Aki beteg, az gyógyulhasson.
  4. Aki tanulni akar, az tanulhasson.

Örül a Momentumnak Gyurcsány

Gyurcsány Orbánt a korábbi beszédeihez képest szinte egyáltalán nem támadta személyében, ezúttal elmaradt a jelzők kavalkádja. A DK vezetője viszont a most párttá alakuló Momentumról elmondta a véleményét. Kétségtelen, hogy a Momentum mint ellenzéki párt vetélytársa lett a DK-nak is, Gyurcsány viszont örül a megjelenésüknek. Szerinte "kihívás, de lehet, hogy jobb munkára fog ösztönözni bennünket, nem baj ez a demokratikus sokaságnak".

Gyurcsány szerint a Momentum olimpiás népszavazási akciója éppen azt mutatta meg, hogy mivel lehet meghátrálásra kényszeríteni Orbán Viktort: "a megszervezett népakarattal". Így aztán a DK vezetője azt javasolja mindenkinek, hogy "helyben és országosan bombázzák hatalmat népi kezdeményezések sokaságával",  vagyis petíciókkal, aláírágyűjtésekkel, helyi és országos népszavazásokkal.

Népakarat-cunamival kel meghátrálásra késztetni a kormányt!

Gyurcsány pedig arra kért minden demokratikus ellenzéki szervezetet, hogy "féltékenykedés nélkül támogassuk egymást". A DK  is így tesz, ezért támogatja az LMP és a Párbeszéd Paks 2 ellen kezdeményezett népszavazását.

Update: Szombat este hat után kiderültek a tisztújítás eredményei. Eszerint a párt ügyvezető alelnöke ismét Molnár Csaba lett, Nagy-Huszein Tibort, Niedermüller Pétert, Vadai Ágnest és Varju Lászlót pedig alelnöknek választották. A DK elnökségi tagjai Ara-Kovács Attila, Avarkeszi Dezső, Berényi Erzsébet, Debreczeni József, Élő Norbert, Gy. Németh Erzsébet, László Imre, Ráczné Földi Judit, Vágó István és Varga Zoltán lettek.