A Momentum Gyurcsányról: Nem kölcsönös az öröm

2017.03.05. 10:54

A szombati közgyűlésen a Momentum Egyesület hivatalosan is döntést hozott a párttá alakulásról, a párt neve: Momentum Mozgalom, közölte vasárnap a párt sajtóirodája. A Közgyűlés az elnöki pozícióra újabb egy évre megválasztotta Fekete-Győr Andrást (portrénkat itt olvashatja), négy elnökségi tagnak pedig Soproni Tamást, Orosz Annát, Pottyondy Edinát és Kádár Barnabást. Az ötfős elnökségben három új tag lett, Soproni Tamás és Fekete-Győr András maradt a helyén.

A Momentum Mozgalom reagált arra, amit a DK szombati kongresszusán róluk mondott Gyurcsány Ferenc. Gyurcsány itt kijelentette: kétségtelen, hogy a Momentum mint ellenzéki párt vetélytársa lett a DK-nak is, de ő örül a megjelenésüknek. Szerinte "kihívás, de lehet, hogy jobb munkára fog ösztönözni bennünket, nem baj ez a demokratikus sokaságnak".

A Momentum viszont nem örül Gyurcsánynak

- áll az új párt közleményében. Azt írják: a baloldal és a jobboldal is válságban van, "nincs szolidaritás a jobboldalon, nincs pozitív nemzetkép a baloldalon". Szerintük az akciójukból egyértelműen látszik, hogy a választóknak valami újra van szükségük, be kell fejezni a rendszerváltást.

A Momentum párttá alakulásának hírére vasárnap elkezdtek érkezni a pártreakciók. Az LMP és a Magyar Liberális Párt is üdvözölte a hírt.  "Alapvető nemzeti érdeknek tartjuk, hogy minél több, hasonló célokért küzdő politikai szereplő jelenjen meg hazánkban. Különösen fontos, hogy végre alakult egy olyan liberális párt, amelyik nem kötődik a 2010 előtti kormányzati elithez és amelyik nem vette ki a részét abból a kormányzásból, amely Orbán Viktornak kétszer kétharmadot ajándékozott" - írta Gál József, az LMP szóvivője, aki megjegyezte, hogy az új formációval lesznek közös céljaik, és eredményes, kitartó munkát kívánt az új pártnak. A Liberálisok is sok sikert kívántak, jelezték, hogy készek együttműködni a Momentummal, és kíváncsian várják a párt hivatalos programját.