BM: Nem verjük a migránsokat a határon, mert Soros György

2017.03.06. 15:45 Módosítva: 2017.03.06. 21:46

A Belügyminisztérium (BM) közleményben utasította vissza egy svéd lap általunk is ismertetett állításait, amelyek szerint a magyar rendőrök a határon verik, megalázzák az elfogott menekülteket, többekre pedig kutyákat uszítanak.

A közlemény legmeglepőbb állítása, hogy a vádak azért nem igazak, mert a cikkben megszólaltatott Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetnek szerintük köze van Soros Györgyhöz.

A Trump szintű kijelentés értelmezéséhez tudni kell, hogy a humanitárius szervezetet jóval Soros jótékonysági aktivizálódása előtt, 1971-ben alapították. A világszerte értékes egészségügyi munkát végző csoport 90 százalékban magánadományokból működik, és tevékenységét többek közt Nobel-békedíjjal is elismerték.

A BM a cikk állításait kiforgatva azzal érvel, hogy maga a lap sem tudta megerősíteni a történet valóságtartalmát. Ezzel szemben az igazság az, hogy az Orvosok Határok Nélkül önkéntesei mondták az újságírónak, hogy bár közvetlen bizonyíték nincs, hogy az általuk ápoltakat a magyar határon verték meg, de sérüléseik kétségtelenül gumibotoktól származnak. A BM azt nem magyarázza meg, hogy ha nem a rendőrök, akkor kik verték a határzónában gumibotokkal a menekülteket.

A BM sajátos érveléssel azt is állítja: a menekülteket azért nem a rendőrök verték meg, mert ha ők verik meg, akkor a rendőrség azt jelentette volna az ügyészségnek. 

A brit Independent is a menekültverő magyar rendőrökről ír

A BM még nem tiltakozott a brit Independent ellen, amely a hétvégén azzal a címmel jelentetett meg cikket: A magyar határőrök a megvert menekültekkel szelfiznek, ahogy a menekültellenes hangulat erősödik.

ORFK: A Frontex nem mondott ilyet

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján azt közölte, a Frontex februári ülésén a tagállamok megismerhették a szervezet főigazgatójának január 24-én keltezett levelét, amelyben beszámol arról, hogy a műveletek során nem készültek jelentések a rendőrség jogtalan erőhasználatáról, és nem erősítették meg a migránsok emberi jogainak megsértésére vonatkozó állításokat sem.

Hozzátették: Fabrice Leggeri főigazgató emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság tavaly október 18-19-én helyszíni látogatást tett a magyar-szerb határszakaszon, és "nem találta bizonyítottnak az állítólagos rendőri túlkapásokat".

A józan észre hivatkozó BM-közlemény alább olvasható

A Belügyminisztérium ismételten és kategorikusan visszautasítja azokat a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelent ellenőrizetlen állításokat, amelyek szerint magyar rendőrök migránsokat bántalmaznak. A tárca felhívja a figyelmet, hogy ezek a minden alapot nélkülöző írások akkor jelennek meg, amikor Magyarország – állampolgárai és az Európai Unió védelmében – az ideiglenes határzár megerősítésére kényszerül. 

A józan észre hivatkozva:

1./ A visszatérő híresztelést érzelemdúsan közreadó svéd napilap maga közli, hogy „Az Aftonbladet nem tudja megerősíteni Usman Khan történetének részleteit, ahogy azt sem, hogy a határon lezajlott események valóban megtörténtek-e vagy úgy történtek-e, ahogy elmondta.” Ennek ellenére az Aftonbladet, és a cikkére hivatkozó média indokolatlanul tényként kezeli a migránsok bántalmazását.

2./ A cikkben hivatkozott nemzetközi szervezet, az Orvosok Határok Nélkül támogatói háttere közismerten Soros Györgyhöz kötődik. A szervezet előszeretettel ad hitelt a migránsok konkrétumokat nem tartalmazó elmondásainak. Ezekre akkor lehetne érdemben válaszolni, amennyiben legalább az állítólagos bántalmazások időpontját vagy helyszínét tartalmaznák.

3./ Az ideiglenes biztonsági határzárnál a rendőrség alkalmaz szolgálati kutyákat. Azonban a cikkben nyilatkozó migráns állításával szemben egy-egy határszakaszon egy időben nincs három szolgálati kutya, a kutyák szájkosárral látnak el szolgálatot, azon keresztül harapni nem tudnak.

4./ Amennyiben egy illegális migráns meghallgatása során a legcsekélyebb utalás történik a bántalmazására, a rendőrség a meghallgatási jegyzőkönyvet átteszi az ügyészségre. A Belügyminisztérium ismeretei szerint 2015. szeptember 16-ától az ügyészségre továbbított nyolc esetből már hatról bebizonyosodott, hogy minden alapot nélkülöző mendemonda.

5./ A Frontex flexibilis és fókuszponti műveleteiben 36 albán, bolgár, észt, finn, holland, litván, német, osztrák, román, szerb vendégtiszt teljesít szolgálatot Magyarországon - egyetlen esetben nem tapasztalták a migránsok emberi jogainak megsértését, bántalmazásukat.

6./ A cikk szerzőjét Staffan Lindberget semmi nem akadályozza abban, hogy magyarországi helyszíne(ke)n készítsen tényszerű tudósítást. Nem tette, lelke rajta.  • Tippek
  • Hírek