Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

BM: Nem verjük a migránsokat a határon, mert Soros György

2017.03.06. 15:45 Módosítva: 2017-03-06 21:46:30

A Belügyminisztérium (BM) közleményben utasította vissza egy svéd lap általunk is ismertetett állításait, amelyek szerint a magyar rendőrök a határon verik, megalázzák az elfogott menekülteket, többekre pedig kutyákat uszítanak.

A közlemény legmeglepőbb állítása, hogy a vádak azért nem igazak, mert a cikkben megszólaltatott Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetnek szerintük köze van Soros Györgyhöz.

A Trump szintű kijelentés értelmezéséhez tudni kell, hogy a humanitárius szervezetet jóval Soros jótékonysági aktivizálódása előtt, 1971-ben alapították. A világszerte értékes egészségügyi munkát végző csoport 90 százalékban magánadományokból működik, és tevékenységét többek közt Nobel-békedíjjal is elismerték.

A BM a cikk állításait kiforgatva azzal érvel, hogy maga a lap sem tudta megerősíteni a történet valóságtartalmát. Ezzel szemben az igazság az, hogy az Orvosok Határok Nélkül önkéntesei mondták az újságírónak, hogy bár közvetlen bizonyíték nincs, hogy az általuk ápoltakat a magyar határon verték meg, de sérüléseik kétségtelenül gumibotoktól származnak. A BM azt nem magyarázza meg, hogy ha nem a rendőrök, akkor kik verték a határzónában gumibotokkal a menekülteket.

A BM sajátos érveléssel azt is állítja: a menekülteket azért nem a rendőrök verték meg, mert ha ők verik meg, akkor a rendőrség azt jelentette volna az ügyészségnek. 

A brit Independent is a menekültverő magyar rendőrökről ír

A BM még nem tiltakozott a brit Independent ellen, amely a hétvégén azzal a címmel jelentetett meg cikket: A magyar határőrök a megvert menekültekkel szelfiznek, ahogy a menekültellenes hangulat erősödik.

ORFK: A Frontex nem mondott ilyet

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján azt közölte, a Frontex februári ülésén a tagállamok megismerhették a szervezet főigazgatójának január 24-én keltezett levelét, amelyben beszámol arról, hogy a műveletek során nem készültek jelentések a rendőrség jogtalan erőhasználatáról, és nem erősítették meg a migránsok emberi jogainak megsértésére vonatkozó állításokat sem.

Hozzátették: Fabrice Leggeri főigazgató emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság tavaly október 18-19-én helyszíni látogatást tett a magyar-szerb határszakaszon, és "nem találta bizonyítottnak az állítólagos rendőri túlkapásokat".

A józan észre hivatkozó BM-közlemény alább olvasható

A Belügyminisztérium ismételten és kategorikusan visszautasítja azokat a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelent ellenőrizetlen állításokat, amelyek szerint magyar rendőrök migránsokat bántalmaznak. A tárca felhívja a figyelmet, hogy ezek a minden alapot nélkülöző írások akkor jelennek meg, amikor Magyarország – állampolgárai és az Európai Unió védelmében – az ideiglenes határzár megerősítésére kényszerül. 

A józan észre hivatkozva:

1./ A visszatérő híresztelést érzelemdúsan közreadó svéd napilap maga közli, hogy „Az Aftonbladet nem tudja megerősíteni Usman Khan történetének részleteit, ahogy azt sem, hogy a határon lezajlott események valóban megtörténtek-e vagy úgy történtek-e, ahogy elmondta.” Ennek ellenére az Aftonbladet, és a cikkére hivatkozó média indokolatlanul tényként kezeli a migránsok bántalmazását.

2./ A cikkben hivatkozott nemzetközi szervezet, az Orvosok Határok Nélkül támogatói háttere közismerten Soros Györgyhöz kötődik. A szervezet előszeretettel ad hitelt a migránsok konkrétumokat nem tartalmazó elmondásainak. Ezekre akkor lehetne érdemben válaszolni, amennyiben legalább az állítólagos bántalmazások időpontját vagy helyszínét tartalmaznák.

3./ Az ideiglenes biztonsági határzárnál a rendőrség alkalmaz szolgálati kutyákat. Azonban a cikkben nyilatkozó migráns állításával szemben egy-egy határszakaszon egy időben nincs három szolgálati kutya, a kutyák szájkosárral látnak el szolgálatot, azon keresztül harapni nem tudnak.

4./ Amennyiben egy illegális migráns meghallgatása során a legcsekélyebb utalás történik a bántalmazására, a rendőrség a meghallgatási jegyzőkönyvet átteszi az ügyészségre. A Belügyminisztérium ismeretei szerint 2015. szeptember 16-ától az ügyészségre továbbított nyolc esetből már hatról bebizonyosodott, hogy minden alapot nélkülöző mendemonda.

5./ A Frontex flexibilis és fókuszponti műveleteiben 36 albán, bolgár, észt, finn, holland, litván, német, osztrák, román, szerb vendégtiszt teljesít szolgálatot Magyarországon - egyetlen esetben nem tapasztalták a migránsok emberi jogainak megsértését, bántalmazásukat.

6./ A cikk szerzőjét Staffan Lindberget semmi nem akadályozza abban, hogy magyarországi helyszíne(ke)n készítsen tényszerű tudósítást. Nem tette, lelke rajta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?