Házastársukat is alkalmazhatják a diplomaták

2017.03.06. 17:14

Múlt hét kedden írta alá Szijjártó Péter külügyminiszter azt a rendeletet, amely változtat a külszolgálaton lévő diplomaták fizetésén. Az augusztus 1-től hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt egyeseknek jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, írta a külügy, de hozzátették, akad olyan is, akinél csökken a juttatás szintje. 

A Hvg.hu most két másik változtatásra hívta fel a figyelmet mai cikkében.

Frissítés: az első változtatás nem is változtatás a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint, a diplomata házastársának a külképviseleten történő alkalmazására eddig is volt lehetőség, írják..

Korábban tehát az egyik változtatásként írtunk arról, hogy lehetővé tették, hogy a diplomata alkalmazza saját feleségét, férjét, akinek elsődleges feladata "a külképviselet adminisztratív-technikai feladatainak ellátásában való közreműködés." Ez jelenthet titkárt, titkárnőt, referenst vagy ügyintézőt, írja a lap. Hozzáteszik, a hozzátartozó fizetése az alapilletmény 2,6-szorosa, de még egy szakács, gondnok, takarító is 2,2-szeres illetményi fizetést kap.

A cikk Csiszár Jenőn keresztül mutatja meg, mit is jelent ez konkrétan: „mivel az illetmény Milánóban épp felemelkedik 425 ezerről 475 ezer forintra, egy férj-feleség 1,235 milliót kereshet, míg egy érettségivel 1 millió körüli havi fizetést lehet elérni. Ehhez még jöhetnek támogatások lakhatási és vegyes költségtérítési alap 300 ezer forint, illetve óvodáztatási és iskoláztatási alap havi 150 ezer forint" - írják.

A másik, cikkben említett változás, hogy „most már szakképesítés nélküli, gimnáziumi végzettséggel vagy érettségivel rendelkezőket is ki lehet nevezni külszolgálatra kormányzati ügykezelőnek, azaz olyan személynek, akik a misszióvezetők alatt dolgozik – ez eddig nem volt lehetséges".