Nyolc miskolci villamosra lehet nemsokára licitálni

2017.03.06. 16:49

Online átverésen értékesítenék a forgalomból már kivont, de még jó állapotú miskolci villamosokat Magyarországon - írja az MTI. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) a már csak a remízben álló, 1986 és 1990 között gyártott Tátra típusú villamosokat fogja elárverezni. 

Miskolcon kívül több cseh városban, valamint Kassán, Phenjanban, Szarajevóban, Moszkvában, Volgográdban és Strausbergben is jártak vagy járnak a mai napig, többet modernizáltak közülük, így a licitet vezető társaság vezetője szerint nem lenne meglepő, ha a villamosokat külföldi licitálók vinnék el.

Mivel megbízható típusokról van szó, amelyeket Miskolc is eddig tartalékként használt, különösen a kedvező kikiáltási ár ismeretében más magyar nagyvárosok közlekedési cégeinek is érdekes lehet. 

A Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. által gyártott elsõ Skoda villamos (b) és egy régi Tatra villamos közlekedik Miskolcon 2014. január 20-án.
A Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. által gyártott elsõ Skoda villamos (b) és egy régi Tatra villamos közlekedik Miskolcon 2014. január 20-án.
Fotó: Vajda János / MTI

Az MVK Zrt.-nek tizennyolc Tatra KT8D5 villamosa volt, amiből hetet korábban Prága vásárolt meg, és most további nyolcat fognak terveik szerint az online árverésen eladni, három pedig a társaságnál marad. Az egyik a népszerű miskolci adventi villamos, a másik az MVK Zrt. nosztalgia-járműparkjába kerül, a harmadik pedig oktatási célokat szolgál. 

A város azért árulja a régi villamosokat, mert uniós pályázaton nyert pénzből megújult a város villamoshálózata, és harmincegy új, Skoda villamost vettek. A projekt összköltsége csaknem 38 milliárd forint volt, ebből az unió kohéziós alapja mintegy 34 milliárd forintot állt.