Lázár: Brüsszel rábólintott Paksra

2017.03.06. 13:12

Elindult a tavaszi ülésszak második hete a parlamentben.

Ez történt:

Jobbik: Mészáros a pénztáros, ő őrzi Orbán pénzét?

Fidesz: A Jobbik kenyéradó gazdája nagybirtokos oligarcha médiavállalkozó, akiért a párt eladta saját választóit.

MSZP: tesznek valamit a korrupció ellen, például Simonka ügyében?

Fidesz: igen, minden hatóság megfelelően fellép.

LMP: A paksi bővítés drága, veszélyes, zsákutca, nem kéne felmondani a szerződést?

Fidesz: Nem zsákutca, nem drága, nem veszélyes, és Brüsszel is rábólintott.

Bónuszként a Fidesz is kérdezett a Fidesztől:

Maradnak a lakosságot segítő intézkedések, az egészségügyi dolgozók anyagi támogatása, kiáll a kormány az ország védelméért? Igen, minden megy tovább a kijelölt úton.

Bővebben meg ez történt:

A rendszeresen ismétlődő jelenetek között volt egy kis strómanbábus performansz, a paksi bővítés miatt aggódó LMP, amely az alternatív energiaforrások megfojtása miatt szólalt fel a kormánnyal szemben, és az MSZP, amely a korrupcióról kérdezett. 

Kövér László házelnök az ülést a Fidesz elhunyt parlamenti képviselőre való emlékezéssel nyitotta meg. Kozma Sándor négy ciklus óta volt a kormánypárt parlamenti képviselője. Tagja volt több bizottságnak, köztük a Fidesz 1998 mentelmi összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságnak, alkomtányelőkészítés eseti bizottságának.

Napirend előtt Szél Bernadett a paksi bővítésről szólt.

Az LMP frakcióvezetője szerint a paksi atomerőmű bővítése az ország következő évtizedeinek fő kérdése. „Hiba, ha az atomenergia arányát növeljük, a másik hiba, ha mindezt hitelből tesszük” – mondta a népszavazás mellett kiállva.

A népszavazás mellett érvelő politikus felvetésére Lázár János válaszolt, megjegyezve, hogy az erőmű 11Ft/kwh áron termel, a fogyasztók 36 Ft/kwh-t fizetnek, eközben Németországban 90 Ft/kwh áron fizetnek a fogyasztók, és ebben már 21 forint állami támogatás is van.

Lázár János
Lázár János
Fotó: Koszticsák Szilárd

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint:

  • az EU környezetvédelmi és biztonsági követelményének megfelel az erőmű,
  • az Európai Bizottság véleménye szerint Magyarországnak arra is joga volt, hogy Oroszországgal szerződjön.
  • Az bizottság az európai unió versenyjogának is megfelelő minősítést kapott a projekt, mert az EU és Magyarország az elmúlt három évben konstruktív tárgyalást folytatott.

Ennek alapján lényegében minden akadály elhárult a beruházás 2018-as megkezdése elől.

Vona: megszűnt az alvilág

Egy pillanatra megdicsérte a kormányt a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint „amióta önök kormányon vannak, eltűnt a szervezett bűnözés működése, eltűnt a szervezett alvilág. Azért, mert önök ma a szervezett alvilág. Olyan politikai maffiát hoztak létre, amely mellett nincs levegő és tér,” az már kevésbé örvendetes, hogy „a szervezett alvilág ilyen magas szintre emelkedett.”

A pártelnök szerint a szocialista nomenklatúra külföldi pénzforrásokkal révén építkezett, az emberek el is zavarták, de a Fidesszel külföldi helytartók helyett a hazai földesurakat kapták a nyakukba, „akik elveszik az emberek szabadságát biztonságát és igazságát” – mondta a Jobbik elnöke.

Új feudalizmust hozott létre a Fidesz, amelynek szimbóluma lett Mészáros Lőrinc a kisgömböcök és döbrögiek rendszerében – mondta Vona „a nemzet szerelőjéről”, „Pénztáros Lőrincről”, „a „felcsúti Chick Norrisról”, aki „okosabb, mint Zuckerberg.”

A CBA már elérte sikerét, a Jobbik elnöke a kérdéseibe is bevonta a magyar bolthálózat reklámarcát:

„Kasszás Erzsinek 8333 évig kéne dolgoznia egyfolytában, hogy elérje Mészáros vagyonát”

„Köszönöm, amit a szervezett bűnözéssel kapcsolatosan mondott” – válaszolta Tuzson Bence, láthatóan figyelmen kívül hagyva Vona megállapításának második részét.  A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára gyorsan Simicska Lajossal vágott vissza:„Furcsa érzésem volt, amikor ön földesurakról kezdett beszélni, miközben az önök gazdája egy magyar földesúr, magyar médiavállalkozó, aki önöket támogatja.”

„Önök kinek az érdekében szólalnak fel? Ma már nem a saját szavazóik érdekében politizálnak” – aggódott Tuzson a néppártosodás felé induló Jobbik választóiért.

„Önök pénzért mindenre képesek, az önök számára semmi sem fontosabb, mint a hatalom és a pénz” – Tuzson ezt is Jobbikra értette.

Kósa Lajos a Szeviép ügyben szólalt fel. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szegedi építőipari cég 379 kisvállalkozót tett tönkre a, 11 milliárd forint adósságot maga mögött hagyva. A NAV csődbűncselkemény miatt eljárást indított 2013-ban, ez ma is folyamatban van.

„A szegedi uniós beruházásokat kivétel nélkül a Szeviép vitte el, a pénzeket kitolta Újhelyi István sofőrjének, az alvállalkozókat nem fizette ki. Félmilliárdot talicskáztak ki a cégből” – idézte Szabó Gábor bírósági tárgyaláson elhangzott szavait Kósa.

A történet rávilágít arra, „hogyan működött 2010 előtt Magyarország, a gazdasági élet és hogyan tüntettek el egyes gazdasági társaságokból pénzeket” – reagált Tuzson, nagy hangzavart keltve a szocialistáknál, akikre Kövér többször rápirított, majd megkönnyebbülten konstatálta, hogy a napirend előtti felszólalások véget értek.

Stróman a parlamentben

  • Az interpellációk sora Burány Sándorral indult. „A versenyképesség csapnivaló, a kilátások elkeserítőek” címmel fordul az MSZP politikusa Pintér Sándorhoz.

Burány az Európai Bizottság országjelentésére hivatkozva elmondta, Magyarország térségbeli helyzete elkeserítő, ráadásul Észak-Magyarország helyzete egyetlenként a vizsgált területek közül tovább romlott. Rákossy Balázs államtitkár szerint Burány több évvel korábbi adatokat felvonultató vizsgálatot idézett, amelyek „a szocialista-liberális kormány elhibázott politikának eredményét tükrözik.” A GDP arányos államadósság csökken, devizahitelektől megszabadult a lakosság, és nőtt a foglalkoztatás – érvelt az államtitkár, akinek válasza Burány szerint tudatmódosító hatása alatt született. „Ha ez legális, akkor ossza meg az országgal a szer receptjét.”

  • „Mészáros Lőrinc Orbán Viktor alvilági kapcsolata?” – fogja kérdezte Gyöngyösi Márton a miniszterelnöktől, a kérdésre végül Tuzson Bence válaszolt. 

Gyöngyösi szerint továbbra is kérdés, hogyan kapott vízumot az Egyesült Államok által körözött Ghaid Pharaon 

„Pharaon állítólagos hirtelen halála nem igazán megnyugtató lezárása a történetnek” – mondta Gyöngyösi Márton.

„Mészáros Lőrinc és Ghaid Pharaon luxusjachtjai Zadarban egy helyen parkoltak, itt többször találkozhattak. Vajon Mészáros volna az összekötő alvilági kapcsolata Pharaon és Orbán között?”

Tuzson szerint „ami a szóban forgó úriembert illeti, egyértelmű, hogy ennek a néhai úriembernek a magyarországi tevékenysége a magyarországi törvényeknek megfelelt, semmilyen magyarországi nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt magában.” 

Ekkor azonban a Jobbik padsoraiban egy „Stróman” feliratú papírmasé bábu bukkant fel, amelynek eltávolításáig az ülést felfüggesztették pár másodpercre. 

Tuzson szerint nemzetbiztonsági kockázatot inkább a Jobbik orosz és arab kapcsolatai jelentik, elvégre Gyöngyösi még a donyecki szakadárokkal is találkozott.

A Fidesz is bekérdez

„2017 az egészségügyi béremelés folytatásának az éve” – Kovács József hét évvel ezelőtti elmúltnyolcévezett. „2010 óta a Fidesz folyamatosan pótolja vissza a pénzt az egészségügybe. „Az egészségügyi dolgozók megalázás helyet megbecsülést, létbizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kapnak”. Mire számíthatnak az egészségügyi dolgozók 2017-ben, tovább nő-e a dolgozók megbecsülése?

Rétvári Bence vállalta magára a választ, eszerint az egészségügy forrásai 170 milliárd forinttal nőttek tavalyhoz képest. Az államtitkár még a budapesti szuperkórházak időarányos fejlesztésre szánt további negyven milliárdot sorolt a növekvő támogatásokhoz.

A béremelés tartós fedezetét a chips adó biztosítja – mondta Rétvári, ígérve, hogy a tavaly 107 ezerrel megemelt fizetés novemberben további 100 ezerrel fog nőni az orvosok esetében. Az ápolók tavalyi 26 százaléka után idén 12 százalékos fizetésemelés várható, ami megállíthatja az egészségügyi dolgozók elvándorlását.

Az interpelláló Kovács megnyugodva konstatálta, hogy „ami nominálisan emelkedik, arra nem lehet azt mondani, hogy csökken.”

„Isteni csoda lenne? - avagy Orbán Viktor pénze a pénztárosnál van, akit Lőrincnek hívnak?” – kérdezte volna a jobbikos Sneider Tamás. Kérdését Orbán Rogán Antalhoz, ő Tuzson Bencéhez delegálta. „Hogy lehet, hogy amire Mészéros Lőrinc szemet vet, azt megszerzi? Gazdasági csoda, akit láthatatlan kezek mozgatnak. Kicsoda Mészáros Lőrinc?”

Tuzsontól megtudhattuk: a kormányfő 1990 óta tagja az országgyűlésnek, azóta mindig le is adta a vagyonnyilatkozatát. Ezalatt a 26 év alatt a leadott vagyonnyilatkozatok a valóságot tükrözik, a helyzet teljesen világos. Az államtitkár válasz helyett végül megint a Jobbikra mutogatott, ahol sógorkomáznak, ha pénzosztásról van szó. 

Egy politikusnak a felesége, a másiknak az édesapja ad tanácsokat – érvelt Tuzson, kerülve hogy bármit mondjon Mészárosról. „Ön is országgyűlési képviselő lett egri szkinhed múlttal, majd az országgyűlés alelnöke lett. Ezt a múltat nem lehet egy cukiságkampánnyal megváltoztatni. Önök ugyanaz a párt, akik voltak. Ezek a támadások is erről szólnak." A választók felismerik, hogy a párt kiszolgáltatja magát egy bizonyos vállalkozónak. A hatalom és a pénz, és ezért önök mindenre képesek – mondta Tuzson másodszorra. Mészáros neve a válaszban nem merült fel. 

Sneider szerint a Fidesznek érdemes lenne megváltoznia, mert „egy év múlva nagyon meg fognak lepődni.”

A Fidesztől Halász János a válsághelyzet fenntartásáért szólalt fel. „Egyre több migráns érkezik a jó idő beköszöntével a magyar-szerb határra. A balkáni útvonalon 100 ezer ember tart a határok felé. A tömeges migráció elleni hatékony fellépés biztosítása érdekében új kategória lett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet. Az illegális bevándorlókat semmi sem rettetni vissza attól, hogy Nyugat-Európába jussanak, a szervezett bűnözés is segíti őket – mondta Halász, aki szerint a mostani hullám fokozódására kell felkészülni. „Ezért kulcsfontosságú a határzár hatékonyságának megőrzése.” Mit tesz a kormány,hogy a növekvő migrációs nyomás se veszélyeztesse Magyarország biztonságát?

Kontrát Károly az alákérdezésnek megfelelően megerősítette: indokolt fenntartani a válsághelyzetet, amely szeptember 7-ig marad érvényben. Az elmúlt hat hónap tényei igazolják, hogy a válsághelyzet érvénybe léptetése „hozzájárult a magyar emberek biztonságához” – mondta az államtitkár. Az EU külső határainak ellenőrzéséért felelős Frontex európai ügynökség kockázatelemzésére hivatkozva azt mondta, Szerbiában 10-12 ezer, Görögországban 60 ezer migráns lehet. A nyugat-balkáni útvonalon 100 ezer migráns igyekszik az EU felé – állította Kontrát, ezért szükséges a válsághelyzet fenntartása. Halász elfogadta a választ, ígérve, hogy kedden megszavazzák a határzár megerősítését előíró törvényt.

Mészáros a főszereplő

Megint „Orbán Viktor pénze a Pénztárosnál van, akit Lőrincnek hívnak?” alkérdés a Jobbiktól, ezúttal Magyar Zoltán érdeklődött Orbánnál, aki helyett megint Tuzson válaszolt.

Kell, hogy legyen oka, hogy a kis gázszerelő cég 10 év alatt megezerszerezte bevételeit. Magyar is kiszámolta, hogy Mészáros a zsiráf után a legkevesebbet alvó emlős a Földön. 

„Mikor foglalkoznak Mészáros Lőrinc gazdagítása helyett a helyben élő, valódi családi gazdálkodókkal?”

„A magyar föld magyar kézben maradjon, ez a magyar kormány célja. A nyílt árverésen, tisztességes piaci áron szerezték meg a magyar gazdák a magyar földet” – mondta Tuzson. A földet a gazdáknak program alapvetően annak akar juttatni földet, akik megművelik. „30 ezer ember jutott így földhöz, 1200 ebből fiatal vállalkozó, ezért kérem, ne támadják ezt a programot” – mondta az államtitkár ismét nem említve a kérdésben elhangzott Mészáros Lőrinc nevét.

„Értem, hogy önök a Jobbikban egy másik rendszert szeretne működtetni, hiszen az önök gazdája egy nagybirtokos médiavállalkozó, önök nem akarják, hogy a kis és középvállalkozások érvényesüljenek, mert ez az önök kenyéradó gazdájának ez nem tetszik.”

Az azonnali kérdések órája betlivel indult, ketten is Matolcsy Györgyhöz fordultak volna, de az MNB elnöke nem volt jelen, így nem tették fel kérdésüket.

Vona Gábor Orbánhoz fordult volna, Lázár Jánost nem fogadta el válaszadóként. Ugyanígy tett Volner János, majd Hegedűs Lorántné, aki szintén a már szokásos mészáros lőrinces alkérdéssel szólalt volna fel. Meglepetésre ő viszont megelégedett Lázár Jánossal.

A jobbikos képviselő a gyermekotthonoknak helyt adó fóti és bicskei kastélyról, amelyekre Mészáros Lőrinc szemet vetett.

A miniszerelnökséget vezető miniszter szerint a köz- és magántulajdonban álló műemlékek felújítása közérdek. Magyarországon 27 éve politikai konszenzus van abban, hogy a kiemelt jelentőségű kastélyok nemzeti, állami tulajdonban maradjanak. Hasznosítási szerződést is legfeljebb 20 évre lehet kötni. Nem tudok arról, hogy a kimeelt nemzeti jelentőséggel bíró védelmet élvező ingatlanokat valaki meg akarná szerezni. Holnap remlkem, kétharmados többséget tudunk adni, hogy jobb kezeklbe kerüljön, mint a magyar állam. a kétharmados törvénnyel védett kastélyokhoz senki sem akar hozzányúlni.

Hegedűs Lorántné ezután Pénztáros Lőrincet említve kifejezetten a bicskei és a fóti kastélyra kérdezett rá.

„A felcsúti polgármester semmilyen kéréssel nem kereste meg a magyar államot.” – válaszolt Lázár, lényegében tudomásul véve, hogy Péztáros már Mészérossal egyenlő. „Midkét épület marad állami tulajdonban. A cél, hogy az ott állami gondozásban lévő gyerekek családokhoz kerüljenek.”

Paksot fel kéne mondani

Schmuck Erzsébet szerint hazudik a kormány, azt állítva,hogy az atomenergia olcsó. A 4000 milliárdos költségvetés ráadásul valószínűleg inkább a duplája lesz, kényszerpályára tereli Magyarország energiapolitikáját, nem megoldott a nagy aktivitású hulladék sorsa.

Paks-II növeli az orosz függőséget. „A kormány megvárja, amíg a választók népszavazáson utasítják el a bővítést vagy felmondja az Orbán-Putyin paktumot?” – kérdezte az LMP politikusa.

Lázár szerint nem aktuális a kérdés, sosem volt az, főleg, miután az Európai Bizottság is jóváhagyta a projektet.

A függőség az atomerőmű hiányában áll fenn, mert akkor több gázt kell vásárolni, amit csak az oroszoktól tudunk beszerezni.

115 atomerőmű működik Nyugat-Európában száz Amerikában. Ha nekik jó, Magyarországnak rossz?” – kérdezte Lázár, aki szerint Oroszország az üzemanyagot visszaszállítja, ahogyan tette korábban is, és kényszerpálya sincs, mert az áramtermelés 50 százalékát adja az atomerőmű, a többihez energiahorozó importjára van szükség. A többit kellene zöldforrásból fedezni minél nagyobb arányban – mondta Lázár, bár az ülés korábbi részében Sallai R. Benedek az LMP-től épp arra kérdezett rá, hogy ha így van, akkor miért drágítja meg az állam a napelemek beszerzését.

Mitől ilyen drága a Puskás Stadion? 618 millió euró, ennél csak a bakui olimpiai stadion költségvetése hasonló – mondta Varga László. Az MSZP-s képviselő számait Lázár a véleményrovatba sorolta, szerinte ahogy a Dagály is 38 millió+Áfa összeggel zárt – az útvezetés, árvízvédelem, közterület-építés nélkül – úgy a Puskás Stadion sem lépte túl érdemben az eredetileg tervezett bruttó 180 milliárd forintot, hiszen a vége 190 milliárd lett.

Mészáros a pénztáros

Újabb kérdés a Jobbiktól, a pénztárosos alkérdéssel, így sokadszorra hangzott el: Orbán Viktor pénze a pénztárosnál van, akinek a neve Lőrinc?

Gyüre Csaba szerint Mészáros Lőrinc kifizette a Sider Alma cég 3,2 milliárd forintos tartozását, amely Orbán sógorának érdekeltségét képezi. Ha ez igaz, akkor mindennek a vége közpénz:

160 milliárd forintnyi pályázati közpénzt nyertek Mészáros érdekeltségei, ami egy évi felsőoktatási költséggel azonos. 

Lázár bevallotta, hogy nem tudja, hogy „a Cyber vagy Sider alma kicsoda micsoda, kihez tartozik, reménykedem, hogy egy tisztességesen adót fizető magyar vállalkozás.” Nem vagyok híve annak, hogy bármelyik vállalkozást világnézete miatt ide citáljuk. 

„Amikor a Strabag 1000 milliárdos közbeszerzést szerzett, akkor önök hol voltak, miért nem álltak fel?” – kérdezte Lázár. Gyüre szerint akkor is súlyos a 160 milliárd, ha az a közbeszerzéseknek csak 0,5 százaléka. Ezer devizahiteles család problémáját oldhatná meg, vagy 30 ezer ember egyhavi keresetét jelentené Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Lázár ebből azt szűrte le, hogy a Jobbik azt javasolja, osszák szét szociális alapon a fejlesztési pénzeket. „Ezt nem tudom támogatni.”