Ödön
2 °C
11 °C

Andy Vajna kívánsága miatt módosítanának a gyermekvédelmen

2017.03.08. 07:11

Egy márciusban esedékes filmforgatás miatt kérte Andy Vajna és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője még február 8-án, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosítson egyes gyermekvédelmi jogszabályokon - tudta meg az Index.  

Vajnáék a kiskorúak szereplésének gyámhatósági engedélyeztetése, az engedélyeztetési folyamat könnyítése érdekében kérték a jogszabályok módosítását. Azt is szeretnék, ha a kiskorúak éjszakai munkavégzését engedélyeznék filmforgatáskor. Úgy tudjuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasításba adta, hogy a munkatársak találjanak erre valamilyen megoldást. A minisztériumban el is készült a kiskorúak foglalkoztatásának gyámhatósági engedélyezésével kapcsolatos jogszabály-módosítási javaslat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda Közjogi Főosztálya pedig el is fogadta azt.

Az egyik módosítás maga a gyámhivatali eljárásokról szóló kormányrendelet, ami 1997 óta szabályozza a folyamatokat, és nagyon sokszor lett módosítva. Gyermekvédelmi szakemberek szerint pontosan az ezzel a gond, hogy folyton változnak a szabályok, és így többek között nehezen nyomon követhetők a kompetenciák, feladatok. 

A legfontosabb módosítás kihat arra is, hogy ha a gyerek szülei nem tudnak megegyezni abban, hogy a gyerek szerepeljen-e a filmben vagy sem, akkor a gyámhivatal pótolja a hiányzó szülői hozzájárulást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyerek szerepelhet a filmben, ha az egyik szülő úgy dönt és ezt a gyámhivatal támogatja. 

Vajnáék kérték az éjszakai munkavégzés engedélyezését is, de erre még nem talált megoldást a tárca, mivel a fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályozás már a Nemzetgazdasági Minisztérium asztala, ezért tárcaközi egyeztetéseket igényelne. A jelenlegi szabályok szerint fiatal munkavállalót (aki még nincs 18 éves) este 10 és reggel 6 óra között nem lehet igénybe venni.

Az ügyben egy hete megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de érdemben nem kaptunk tőlük választ. Értesülésünket ugyanakkor nem cáfolták. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?