Arabul, urduul és fársziul is beszél az okoskerítés a déli határon

D  US20170301004
2017.03.09. 09:03

Annyira bevált a tíz kilométer hosszú kísérleti „okoskerítés”, hogy azon a szakaszon gyakorlatilag megszűnt az illegális határátlépés, mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója február végén. Folyik is a második kerítés építése a déli határon. A Blikk azt írja: a kerítésre háromszáz méterenként hangszórókat tesznek, ami akkor fog megszólalni a tervek szerint, ha valaki hozzáér a kerítéshez rögzített optikai kábelhez. És több nyelven is elmondja a mondanivalóját.

Azt eddig is tudtuk, hogy a "biztonsági határzárat kiegészítő második védelmi vonalhoz" intelligens jelzőrendszer, hő- és hagyományos kamerák kapcsolódnak. A ponthegesztett hálóval megerősített kerítések között egy árok mélyül, itt fut a manőverút. A drótokon tíz-tizenöt centiméterenként érzékelőket helyeztek el, amelyek riasztanak, ha valaki hozzájuk ér. Ezek szerint beszélni is fognak.

„Éjszaka nagy teljesítményű reflektorok világítják meg a helyszínt, és hangszórókkal figyelmeztetik a határsértőke. Az angol és a szerb mellett arab, urdu és fárszi nyelven mondják be a tudnivalókat, a legtöbb menekült ugyanis Szíriából, Irakból, Afganisztánból és Pakisztánból érkezik" - írja a Blikk a Zsaru Magazin alapján.

FRISSÍTÉS: A 24.hu megszerezte a hangfelvételt, amit az okoskerítés a lap szerint megállás nélkül nyom. A felvételt itt tudja meghallgatni.

A lap azt írja, a szöveg magyarul ez: "Figyelem, figyelem! Figyelmeztetem, hogy a magyar határnál van, a határkerítésnél, ami a magyar kormány tulajdona! Ha megrongálja a kerítést, illegálisan átlépi, vagy megpróbálja átlépni, az Magyarországon bűncselekménynek számít! Figyelmeztetem, hogy tartózkodjon a bűncselekménytől! Benyújthatja menedékkérelmét a tranzitzónában."

Borító és címlapkép: Elítéltek építik a szerb-magyar határszakaszon a műszaki határzára mögötti második védelmi vonal kerítését Kelebia határában 2017. március 1-jén. MTI Fotó: Ujvári Sándor