Miért van annyi undorító nejlonzacskó a fán?

IMG 6452 DxO
2017.03.10. 07:18
Egy bő hónapja meglátogattam a barátnőmet, aki nemrég szült egy hipercuki kisbabát, és amikor egy finom csésze, gőzölgő kávéval kényelmesen leültünk a nappaliban, akkor az ablakon át a szemközti és nagyon közeli fa tetején három undorító nejlonzacskó nézett szembe velünk. Így ahelyett, hogy a szülés misztériumát kiveséztük volna, elkezdtünk tűnődni, hogy a magas fán lévő zacsit hogy lehetne onnan leszedni.

Nem jutottunk érdemi megoldáshoz, ráadásul sajnos attól a pillanattól görcsös nejlonzacskó-szpotterré váltam. Kényszeresen figyeltem a töménytelen mennyiségű nejlonzacskót, amiket a szél a főváros legkülönbözőbb pontjain álló fák tetejére fújt. Gyanútlan fametsző kertészeket vegzáltam kérdéseimmel, akik ugyan egyetértettek azzal, hogy a látvány gusztustalan, de nem tudták, hogy milyen eszközzel lehetne a magas fákról levenni a zacskót. 

Ott lengedeznek az átkozott nejlonok a Városligetben, gigantikus denevérszárnyként tekeregnek a Battyhány téren, május-fának álcázva díszelegnek a Gellért-hegy oldalában is. A kollégáimnak napokig zsörtölődtem ezügyben, amiből kiderült, hogy majdnem mindenkinek van egy kényelmetlen fás-nejlonzacskós története, például hogy:

„Amikor egyszer egy kék ikeás nejlonzacskóból kiráztam a morzsát, azt kifújta a kezemből a szél és évekig ott volt a házunk előtt a fán.” vagy „Amikor a feleségem otthon felejtette a belépőkártyáját, és ledobtam, és fennakadt a fán, akkor a januári hidegben, papucsban lementem és egy seprűt dobáltam felfelé, hogy leszedjem a zacskót” .

A kényszeres szörnyülködésemet fotós kollégámra is átragasztottam, aki egy laza sétával húsz fán ragadt zacskóról készített felvételt. A jelenségért természetesen alapvetően a szemetelő fővárosiak és a szél a felelős, de azért megkérdeztem a főváros zöldterületeit rendben tartó Főkertet is, hogy ha már ott van a nejlon, miért nem takarítják el. Dékány Szilveszter PR-vezető azt mondta, a felvetés jogos, a probléma megoldása pedig többrétű. 

"A burkolt közterületek takarításáért az FKF a felelős. Ugyanakkor a Főkert is végez takarítási munkákat a kezelésében lévő zöldfelületeken, külön takarító csoportunk van a feladat elvégzésére. Nagyjából 8000 köbméter szemetet szedünk össze az általunk kezelt mintegy 6 millió négyzetméteren évente" - mondta.

"Emellett fontos tudni, hogy a budapesti zöldfelületeknek csak egy része van a Főkert kezelésében, jelentős része pedig az illetékes önkormányzatok kezelésében áll, akik jellemzően saját infrastruktúrával oldják meg a feladatot. Van ahol ráadásul megosztva vannak a területek, ilyen például az említett Gellérthegy, aminek nagyobb része Főkert kezelésű, de van ami a XI. kerületi önkormányzathoz tartozik. A Batthyány tér szintén az önkormányzaté. Szóval a kérdésére azt tudom mondani, hogy a FŐKERT Takarító csoportja mindent megtesz a kezelésében lévő zöldfelületeken a rend és tisztaság megőrzéséért. Azt javaslom, hogyha konkrét helyszínen van probléma akkor jelezzék azt ügyfélszolgálatunk felé és utánanézünk a dolognak."

Tehát több felelős van a zacskó-ügyben, jelezni is lehet a problémát, de a lényeg: ha lehet, ne szemeteljen senki.