Voltak túlkapások a határnál

2017.03.10. 18:32

44 esetben jelentettek fel rendőröket a déli határon elkövetett túlkapások miatt 2015 szeptember 1. és 2017. március 8. között. A Legfőbb Ügyészség Magyar Nemzet kérdésére adott válaszából az is kiderül, hogy két alkalommal az érintett rendőrök pénzbírságot is kaptak. A feljelentések túlnyomó többségét elutasították.

Az Ügyészség válaszából nem derül ki, hogy pontosan mit követtek el a rendőrök, és hogy hány menekülttel szemben, de az biztos, hogy túlkapások miatt járt a bírság.

Mindez valamelyest ellentmond Orbán Viktor pénteki nyilatkozatának: a miniszterelnök Brüsszelben az mondta, hogy „Szerbiában találtak olyanokat, akiken külsérelmi nyomok voltak, és akik mondtak valamit”, de Orbán megvédte a rendőröket és határőröket, sajtótámadásnak nevezve a híreket, amelyek célja a katonák, rendőrök elbizonytalanítása.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint:

  • 2015-ben öt, 2016-ban harminchat, míg 2017-ben három feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztályára a határ mentén elkövetett túlkapások miatt,
  • negyven esetben hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette, négy esetben közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette miatt tettek feljelentést.
  • Az ügyészség negyven esetben kezdett nyomozni, két esetben elutasították a feljelentést, két ügyet másik hatósághoz utaltak.
  • 31 ügyben bizonyítottság hiányában megszüntették az eljárást, egy esetben bűncselekmény hiánya volt az eljárás megszüntetésének oka, egy ügyben felfüggesztették az eljárást, öt nyomozás pedig jelenleg is folyamatban van.
  • A legtöbb feljelentést valamelyik rendőri szerv (14), a sértett vagy annak jogi képviselője (11) és az Orvosok Határok Nélkül Szervezete tette (9), de tett feljelentést a Magyar Honvédség, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság képviselője, a Szegedi Fegyház és Börtön, és az Európa Tanács Kínzás Ellenes Bizottsága is.

Az Ügyészség nem tartja számon, hogy a feljelentett rendőrök már korábban is a rendőrségnél dolgoztak, vagy határvadász képzésben vettek részt, ezért erre vonatkozó információ a válaszokból nem derült ki.

Vasárnap írtunk róla, hogy a svéd Aftonbladet belgrádi riportja szerint a határt védő magyar egyenruhások nagy számban verik, ütik, gumibotozzák, kutyáikat ráuszítják a szerb határon a menekültekre. A Belügyminisztérium (BM) közleményben utasította vissza a svéd lap állításait: a közlemény legmeglepőbb állítása, hogy a vádak azért nem igazak, mert a cikkben megszólaltatott Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetnek szerintük köze van Soros Györgyhöz.