Összefoglaló

Percről percre Nem tudták elsőre újraválasztani Áder Jánost

Öt éves ciklusának végén ismét Áder Jánost támogatja az államfői posztra a Fidesz-KDNP.
Ellenzéki oldalon az is eredmény, hogy sikerült államfőjelöltet állítani Majtényi László személyében.
A Jobbik nem állított jelöltet.
Bár Ádergyőzelme a kormánytöbbség révén borítékolható volt, a Fidesz a szokásos sorosgyörgyözéssel vette elő az ellenzéki jelöltvolt ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét.
A két államfőjelölt a parlamentben mondott beszédet. Majtényi László a jogállam és a demokrácia visszaállításáról beszélt, Áder János saját eddigi tevékenységéről - kerülve a belpolitikát.
A szavazás első fordulójában nem volt meg a kétharmad. Ádert csak a Fidesz és a KDNP támogatta 131 szavazattal, Majtényi 44-et kapott.
A második fordulóban már csak egyszerű többségre volt szükség. Áder Jánost 131 szavazattal választották államfővé. Majtényi László ekkor 39 szavazatot kapott.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Viszontlátásra!

  • Tudományos kísérletben mutatjuk be, mennyire nehéz Áder Jánosnak lenni. Tekintse meg videónkat!

    Nem is olyan könnyű Áder Jánosnak lenni. Kipróbáltuk
  • A szavazás ugyan formaság volt, jelentősége az ellenzéki jelölt állításában és Majtényi László parlamentben elmondott beszédében van – és abban, hogy a Fidesz ismét nem tudott olyan jelöltet állítani, akit rajta kívül (nem számítva a KDNP-t) mások is támogattak volna.

    Ám amilyen egyértelmű volt a március 13-i végkifejlet, annyira bizonytalan volt decemberben, hogy Áder újrázását támogatja a Fidesz  Orbán Viktor.

    Felmerült az Emmit vezető Balog Zoltán neve is, de úgy tűnik, áthelyezése túl bonyolult mozgatásokkal járt volna hatalmi struktúrában. Bővebben Orbán akkori dilemmájáról itt olvashat.

  • A szünet után kérdésekkel, majd interpellációkkal folytatódik az Országgyűlés ülése. 

  • Megválasztása után Áder János fogadta a gratulációkat. Áder János kezet fogott Majtényi Lászlóval. A páholyban ezután feltűnt Orbán Viktor, aki szintén kezet fogott Majtényival, majd kezet csókolt Áder János feleségének és gratulált Áder Jánosnak.  

  • Újabb öt évre Áder János lett a köztársasági elnök. A második kör végéig kellett várnia, hogy győzzön Majtényi Lászlóval szemben.

    A baloldali ellenzék és az LMP jelöltje 39 szavazatot szerzett.

    A köztársasági elnök tehát csak a 131 fős Fidesz és KDNP-frakciók szavazatait kapta meg a második fordulóban is. Ez azonban már elég volt a győzelemhez, ellentétben az első fordulóval, ahol az azonnali győzelemhez a 199 képviselő szavazatának kétharmadát, 133 szavazatot kell megszerezni.

    Az első fordulóban a Jobbik 24 fős frakciója nem vett részt, a másodikban már a DK képviselői sem szavaztak, jelezve, hogy a győzelem borítékolható, hiszen a kormánypárt saját szavazata is elég.

  • Elkezdtek csengetni a képviselőknek, hogy térjenek vissza a terembe, ami azt jelenti, hogy mindjárt ismerteti az eredményt Kövér László házelnök. Majtényi László is visszatért már a páholyába. Papírforma szerint csak annyi a kérdés, Ádert hány szavazattal választják elnökké (emlékeztetőül: 131 kormánypárti képviselő van).

  • Több képviselő is lefotózta a szavazatát, egy balos politikus meg is mutatta nekem az előbb, micsoda meglepetés, hogy Majtényira szavazott.

    Posztolni azonban ezt nem lehet, hiszen a szavazás alapvetően titkos. A fideszes Nyitrai Zsolt viszont még az ikszelés előtt kitöltetlen formában posztolta a szűz szavazólapot, amely így néz ki.

  • Ezek a várakozás hosszú percei, míg meglesz a második forduló eredménye.

    Mi jár Schmitt fejében?

  • Itt olvasható Majtényi László szavazás előtt elmondott parlamenti beszéde.

    Na, és Áderét miért nem mutatja meg az Index, hm? Azért a linkért nem csenget a Soros, mi?

    Áder János beszédét a köztársasági elnök hivatalos honlapján, a beszédeket tartalmazó résznél olvashatja.

  • Egy sikeres ember nevet valamin a miniszterelnök társaságában. Farkas Flórián miniszterelnöki biztosként felügyelte a romák munkához juttatására szolgáló Híd a munka világába programot. Az Országos Roma Önkormányzat és az 1,6 milliárd forintos uniós programot vezető néhány projektmenedzser úgy költötte/tüntetette el a pénzt, hogy gyakorlatilag egyetlen hátrányos helyzetű romát sem juttatott munkához, legfeljebb a kamu megyei irodákat kamuvezető roma önkormányzati képviselőket. 

    Az ügyben az EU csalás elleni hivatala és a NAV is vizsgálódik az Országos Roma Önkormányzatnál. A programról az Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. Lázár János korábban azt mondta Farkas Flóriánról: a kormány továbbra is számít a szakmai munkájára, az pedig az ő felelőssége, hogy a különböző vizsgálatokon helyt álljon. Nincs szó arról, hogy a kabinet elengedné a kezét, "azt reméljük, hogy ő nem esik el" - mondta Lázár.

  • Megnéztem a büféket, ahol a két jelölt támogatói elpogácsázhatják a szünet unalmas perceit. És bár mindkét jelölt, ugye, egyenlő feltételekkel indul, Áder János vendégei kétszer akkora teremben kaptak helyet, mint Majtényi támogatói. Mindenki elfér persze kényelmesen.

  • Itt alakult ki, a miénk, a Duna és a Dnyeszter vízgyűjtő területén él, őshonos, így Rábán is látható. Különleges, fokozottan védett.

    Zingel zingel Magyar bucó

    A magyar bucó nagy természeti értéket képvisel, de gazdasági szempontból jelentéktelen. Sajnos egyre szűkebb területen él, az óvó megbecsülés bizonyítéka, hogy a Magyar Haltani Társaság 2014-ben az év halának választotta

    „Kifejezetten reofil, élőhelye a nagy és közepes vízfolyások köves-kavicsos medrű szakaszai. Bentonikus faj. Alkalmazkodásának köszönhetően a paduczóna felső régiójától kezdve az alsó dévér zónáig előfordul, de népesebb állománya a márna zónában és a dévér zóna fölső régiójában alakul ki. Igényli a nagyobb vízteret, ezért a kis folyókból rendszerint hiányzik” – írta a Terra.hu. Szaporodásának pontos menete ismeretlen a rendszerint 15-30 centiméteres magyar bucónak, amelyet cingli, kócz-hal, orsósügér és barátfasz néven is ismernek a horgászok.

    A hozzá nem értők könnyen összekeverhetik a német bucóval, bár annak annak a teste és faroknyele valamivel vékonyabb és hátán is sokkal kevesebb a tüske, mint a tőzsgyökös magyar bucónak.

  • A kormánypárti Lokál 10:20-kor élesített egy cikket arról, hogy nincs meg az eredmény az államfőválasztás első fordulójában. A szavazás hivatalos eredményét csak 10:45-kor hirdette ki Kövér László házelnök. A Lokál törölte a cikket, de a Google nem felejt. (Persze nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy ez legyen a várható végkifejlet. Valószínűleg valaki véletlenül megnyomott egy gombot egy előre bekészített cikknél, aztán gyorsan visszavonta.) 

    A Lokál.hu Google-nél tárolt verziója a 10 órakor élesedett cikkel.
    A Lokál.hu Google-nél tárolt verziója a 10 órakor élesedett cikkel.
  • Ahogy várható volt, az első fordulóban nem volt meg az államfő megválasztásához szükséges kétharmados többség. A képviselők most ismét szavazólapokat vesznek fel és újra szavaznak a Parlament folyosóján felállított szavazófülkékben. A második fordulóban is 40 percig tart a szavazás és 40 percig a szavazatok megszámlálása. Most már csak egyszerű többség kell, így várhatóan megszavazzák Áder János. A DK képviselői bejelentették: a második fordulóban már nem szavaznak. Az eredmény 13 óra után várható. 

  • Újabb szavazást kell tehát tartani, a jobbikos képviselők ezen sem veszik fel a szavazólapot. Alig hogy befejezte Kövér az eredmények ismertetését, a jobbikosok elhagyták a terem környékét is.

    A második fordulóban ezúttal a DK-sok sem veszik fel a szavazólapot, ugyanis itt már elég a feles többség az elnök megválasztásához. Vagyis nem múlik azon semmi, hogy a bojkottáló Gyurcsányék szavaznak-e vagy sem.

  • Nem szerezte meg Áder János az első körben a győzelmet. A köztársasági elnök csak 131 szavazatot kapott, tehát a csak a teljes Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak rá. Az első körös kétharmadhoz 133 szavazat kellett volna.

    A 199 képviselő közül a Jobbik 24 fős frakciója nem is szavazott.

    Így ismét szünetet rendeltek el, jön a második forduló, ahol már elég lesz az egyszerű többség – így Áder győzelmére addig kell még várni.

  • Kövér László ismerteti a szavazás eredményét.

  • Egy korábbi posztunkban tévesen állítottuk, hogy Áder János a csornai Chuck Norris. Ezzel szemben a valóság, hogy ő a csornai Charles Bronson.

    00177029
    Fotó: Paksi Paktum / Facebook

    Az érintettektől elnézést kérünk.

  • A baloldal államfőjelöltje azt mondta az Indexnek, hogy valóban úgy hallotta, hogy a beszéde közben egy fideszes odakiabált neki, hogy Soros Györgynek köszönje a jelöltségét. Nem tudja, ki volt, csak azt észlelte, hogy jobbról jött a hang. Hozzátette, hogy ez a sorosozás kissé szórakoztatja is már.

  • Áder és Majtényi - Tapsvihar és teljes csönd
  • Még tart a szünet, számolják a voksokat, nem is 199-et kell, ugyanis a Jobbik 24 képviselője ígéretéhez híven nem vette fel a szavazólapot. Így tehát 175 szavazatot számolnak meg annyi idő alatt. Érdemes lesz majd figyelni, hogy meglesz-e a 131 szavazat Ádernek, ennyi Fidesz-KDNP-s képviselő van. Balos képviselők azt mondták, figyelték, hogy a fideszeseknek kell-e fotózniuk a szavazatukat, de nem látták, mert mindenki a fülkében töltötte ki titkosan.

  • Öt évvel ezelőtt a képviselőket kérdeztük arról, hogy Áder János szokott-e mosolyogni. Hiller István emlékezett rá az úttörőmozgalomból, de ahogy mondta, "a hetvenes évekből nem az ő mosolyát őriztem meg az emlékeimen". A videóban megszólal az ifjú Lázár János is. 

    Áder nem egy besavanyodott ember
  • A szünetben most az a téma a baloldalon, hogy Majtényi beszéde közben egy fideszes képviselő beszólt az elnökjelöltnek. Amikor Majtényi azt sorolta, kinek mond köszönetet a jelöltségért, egy fideszes állítólag bekiabált, hogy köszönje Soros Györgynek, és erre reagálta Majtényi, hogy Sorosnak most nem köszöni. Nem tudni, ki volt ez a karakán fideszes, így nem tudom megkérdezni tőle, így történt-e.

  • Nem egyértelmű a magyar államfők listája, hiszen különböző rendszerekben különböző jogköröket jelentett, Habsburg József főherceg, Friedrich István vagy Huszár Károly, vagy a tanácsköztársaság ideje alatti Garbai Sándor, Peidl Gyula vagy ide tartozik, vagy nem. Kossuth Lajos igen, Görgey Artúr kevésbé, de ha őt is ide számítjuk, akkor a posztot ő kapta meg a legfiatalabban, mint a magyar hadsereg főparancsnoka: 31 évesen.

    Áder a maga 53 évével hozzá képest idősen lett államfő, de a rendszerváltás utáni időszak öt államfője közül messze ő a legfiatalabb: Göncz Árpád 68, Mádl Ferenc 69, Sólyom László 63, Schmitt Pál 68 évesen kapta a posztot.

  • Igazából senki nem tudja, hogy miért van szükség 80 perces szünetre, ebből 40 perc a szavazás, a többi a szavazatszámlálás. De inkább alaposabban számolják, mint rosszul. A képviselők jó része már le is szavazott, és többen a büfét keresik.

    • Az általa visszaküldött 28 törvényről, amelyek javát végül változatlan formában fogadta el a parlament,
    • az alkotmánybírósághoz küldött törvényekről – amely révén az MNB pénzköltései mégis nyilvánosak lettek, és „nem sikerült” eltitkolni a pénzek sorsát. (És ezután röppent fel, hogy Ádert nem fogja támogatni a Fidesz és inkább Balog Zoltán lenne az új jelölt az államfői posztra.)
    • A migrációról, menekültekről, az állam ezzel kapcsolatos helyzetkezeléséről,
    • az intézményi függetlenség fontosságáról, a korrupcióról,
    • az ellenségkeresésről, sorosozásról – miközben Majtényinak megköszönte, hogy "vállalta a megmérettetést.
  • A képviselők átveszik a szavazólapokat, majd a parlament folyosóján felállított szavazófülkékben adhatják le szavazataikat. Itt is hasonló szabályok érvényesek, mint egy országgyűlési választáson vagy népszavazáson. A jelöltekre egymást metsző vonallal lehet szavazni, érvénytelen az a szavazólap, amin nincs pecsét vagy nem egyértelmű a szavazat. A szavazásra 40 perc lesz. 

  • Ez az első államfőválasztás azóta, hogy a parlamenti képviselők száma 386-ról 199-re csökkent.

    Így jóval kevesebben voksolnak, mint 2012-ben, tulajdonképpen jóval rövidebbnek is kell lennie az aktusnak és a voksok összeszámlálásának. 

    A titkos szavazatok leadására 40 perc áll rendelkezésre, 11 óráig. Kövér László szünetet rendelt el a szavazás végéig.