Áprilisig eldől, lesz-e BKV-sztrájk

2017.03.13. 16:38

Úgynevezett kollektív munkaügyi vitát tartott a BKV hétfőn, hogy felgyorsítsák a bértárgyalásokat, írja az MTI. Két munkavállalói érdek-képviseleti szervezettel, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségével (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével (VTDSZSZ) tárgyalt a közlekedési vállalat.

A tárgyalásról kiadott közlemény szerint a szakszervezetek a megbeszélésen közölték: ha a vita adott határidőn belül eredménytelen lesz, akkor „nem riadnak vissza a sztrájktól sem”. Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke az MTI-nek azt mondta: áprilisig adtak haladékot a BKV-nak.

A BKV vezetősége a találkozón hangsúlyozta: határozott a szándéka a bérfeszültségek hosszú távú rendezésére, ugyanakkor a szakszervezetek megértését kérték: a források előteremtéséhez elfogadott üzleti terv kell, ami nélkül a BKV nem tud kötelezettséget vállalni.

Ha sztrájk lesz, akkor az első napon 66 százalékos szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként, a második napon viszont csak a csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét, csúcsidőn kívül akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal.

A BKV-nál az állami közlekedési társaságoknál bejelentett 30 százalékos bérfejlesztéshez hasonló emelést szeretnének elérni, az elmaradt bérű dolgozóknak pedig ezen felül 5 százalékos emelést kértek.

A BKV 9600 dolgozójából mintegy ezer gondolkodik azon, hogy beadja a felmondását

– mondta a szakszervezeti vezető.