Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Békéscsabán éhségsztrájkba kezdtek a menekültek

2017.03.13. 17:50

Éhségsztrájkba kezdtek menekültek a békéscsabai zárt befogadó központban, írja az MTI.

A központban nagyjából 100 ember tartózkodik jelenleg, azt nem tudni, ebből hányan vesznek részt a tiltakozásban.

A tiltakozást a Facebookon hirdették meg, illetve a sajtóhoz is eljuttattak egy nyilatkozatot, amelyben azt írják, hogy testi és lelki betegségektől szenvednek és többen már az öngyilkosság elkövetését fontolgatják. Az éhségsztrájkkal azt akarják elérni, hogy minél előbb kiszabadulhassanak a zárt befogadó központból. A HVG-hez is eljuttatott "Börtönben tartott menekültek vagyunk" című tiltakozó közleményben pontokba szedték a követeléseiket:

  1. Menekültek vagyunk, nem bűnözők. A háború és halál elől menekültünk el országainkból, de megdöbbenésünkre zárt táborba kerültünk. Hat hónapja vagyunk itt, és nem tudjuk, mi lesz velünk.
  2. Ha a magyar kormány nem akar egy menekültet sem, miért tartóztatja le őket? Miért kényszeríti őket, hogy beadják a menedékkérelmet, aztán a rácsok mögött hagyja őket.
  3. A menedékkérők többsége testi vagy lelki betegségektől szenvednek, van, akinek beavatkozásra volna szüksége, és van, aki a lelkiállapota miatt az öngyilkosság gondolatáig jutott. Az orvosok mindezt tudják a táborban, de megelégednek azzal, hogy nyugtatókat, altatókat adnak nekik.
  4. Ez a rossz terápia azt okozza, hogy az erőszak és az lelki betegségek általánosak lesznek, és a menekülteknek életük végéig érezteti hatását.
  5. Nem szeretjük a háborút, problémákat, a békét és az emberi jogokat kedveljük. Ezért hagytuk el országunkat, és jöttünk ide az Önök országába, de az Önök kormánya lábbal tiporja az emberi jogokat, és pszichológiai háborút visel a menekültek ellen.
  6. Biztonságért és stabilitásért jöttünk ebbe az országba. De a magyar kormány börtönbe zárt minket ártatlanul, és a döntéseiből semmi jó nem származik a menekülteknek.
  7. Ezzel az ülősztrájkkal a menekülteknek az a célja, hogy a világ meghallja hangjukat, és megszabadítsa őket ettől az igazságtalanságtól.