Sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak a kórházi dolgozók a kanyaró ellen

2017.03.13. 06:35

A Romániából indult kanyarójárvány miatt teljes járványügyi zárlat alatt áll a makói kórház, ezért a betegeket a hódmezővásárhelyi kórházba szállítják ellátásra. Csakhogy a delmagyar.hu cikke szerint a hódmezővásárhelyi kórház dolgozói sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak, hogy védve legyenek a kanyaró ellen. Erre hívta fel a figyelmet Sipka Balázs, az intézmény rezidens sebésze, aki levelet is írt az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatójának, Oroszi Beatrixnek, a segítségét kérve.

Az országos tisztifőorvos ugyanis régebben kijelentette, hogy a Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket ellátó egészségügyi dolgozók veszélyeztetettek, ezért azok, akik 1969 és 1989 között születtek, és akik nem tudják igazolni hivatalos papírokkal a két MMR oltás meglétét, azoknak mindenképpen be kell adni azokat.

A gyakorlatban ez nem történt meg.

Orosz Beatrix Sipkának küldött válaszában azt írta, hogy mivel a megyében területi járvány nincsen, ezért még csak "készülnek a tervek az önök védettségének megerősítésére, erről reményeim szerint rövid időn belül hivatalos tájékoztatást fognak kapni."

Sipka erre reagálva azt írta, hogy a kórházban még csak fel sem térképezték az oltással rendelkező munkatársak számát és ellentétben az ÁNTSZ szabályaival, még védőfelszerelést sem osztottak szét. 

Harmincegy kanyarógyanús eset van országszerte, közülük 13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget - közölte korábban Oroszi Beatrix. Az ország tizenegy megyéjéből jelentettek kanyarógyanús eseteket, minden megyében egy, maximum két betegséggyanút, tehát ezek szórványos esetek.