Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Áder aláírta a jogi határzár szigorítását

D KOS20170315031
2017.03.16. 16:11

A köztársasági elnök tegnap aláírta a jogi határzár szigorításáról szóló, a múlt héten elfogadott törvényjavaslatot, az erről szóló dokumentum ma jelent meg a parlament honlapján. A határőrizeti területen lefolytatott eljárás módosításának részleteiről ebben a cikkben olvashatnak.

A szigorítás része egyebek mellett, hogy a menedékkérők kérelmük jogerős elbírálásáig nem hagyhatják el a határ menti tranzitzónát, ahol konténerekben szállásolják el őket. A „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben” – ez jelenleg is fennáll – a rendőrök Magyarország teljes területén feltartóztatják a jogellenesen itt tartózkodó, 14 évesnél idősebb külföldieket, és átkísérik őket a határkerítés kapuján.

Ádertől nemcsak a hazai jogvédők kérték, hogy ne írja alá a törvényt, de az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF is megpróbált hatni a lelkiismeretére. Döntésének az adott még nagyobb súlyt, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága március 14-én mondta ki, hogy már a 2015 őszén bevezetett szigorú határőrizeti intézkedések – ezeket szigorította most az Országgyűlés – is sértik a menekültek jogait, és az Európai Emberi Jogi Egyezménybe ütköznek.