Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Várja a hétvégét? Pedig most jobb idő van

DBZOL20170311003
2017.03.16. 15:50

A hétvégén szelesebb, borúsabb, esősebb idő várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Pénteken eleinte túlnyomóan napos lesz az idő, majd délutántól észak felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de estig nem valószínű csapadék. A szél általában élénk lesz, a főváros térségében és északnyugaton meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok között alakul, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet. A Napközben 12-18 fokig melegszik a levegő.

idojos

Szombaton is nagy területen megerősödik a szél. Emellett az ország nagy részén ismétlődő esőre, záporra kell számítani. A leghidegebb órákban plusz 2-7 fok lehet. A nappali maximumok 7-13 fok között alakulnak, északon lesz a hűvösebb, a délnyugati határvidéken a melegebb.

Vasárnap hosszabb napos időszakok inkább csak keleten lehetnek. Szórványosan, majd késő délutántól nyugaton több helyen valószínű eső, zápor. Ekkor is nagy területen erős lesz a légmozgás, amely estére mérséklődik. A minimumhőmérséklet 2-8, a maximumhőmérséklet többnyire 8-13 fok között valószínű.

Általános restség 

A Met.hu orvosmeteorológiai jelentése szerint csütörtökön a hazánk fölött áthaladó hidegfront dél felé távolodott el a Kárpát-medencétől, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlott térségünk fölé. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökkent a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassult a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökkent le, "ezáltal általános restség vált uralkodóvá".