Lemondott a mutogatós főkonzul

2017.03.17. 14:59
Gergátz István
Gergátz István
Fotó: Sarasota Magyar Tiszteletbeli Konzulátus / Facebook

Február végén hat szeméremsértőt vettek őrizetbe Floridában, köztük Gergátz Istvánt, Sarasota tiszteletbeli magyar konzulját. „Nem követtem el semmi rendkívülit, és szeretném folytatni a szolgálatomat” – nyilatkozta akkor. 

A 24.hu most kiderítette, hogy a főkonzul a botrány után pár nappal lemondott posztjáról. Szijjártó Péter Mesterházy Attila kérdésére adott válaszában közölte, hogy Gergátz István március 3-án azonnali hatállyal távozott. 

Az idős férfiakat civil nyomozók fogták el Sarasota egyik strandján, a nemi szervüket mutogatták és ajánlatokat tettek a fürdőzőknek a Casperson beachen. A 71 éves Stephen Gergatzot, vagyis Gergátz Istvánt a többi őrizetbe vett férfival együtt 500 dolláros óvadék ellenében engedték szabadon. 

Gergátz Istvánt 2012-ben nevezte ki és 2015 augusztusában iktatta be hivatalába Hende Csaba honvédelmi miniszter a floridai Venice Petőfi Magyar Klubházban. 

A nyugalmazott belgyógyász doktor Gergátz István Amerikában született, élt Ohióban, New Jersey-ben és Louisianában is. 1999-től New Orleansban volt tiszteletbeli konzul, hat éve költözött feleségével, Bika Juliannával együtt Floridába. Az American Hungarian Journalnak adott 2012-es interjújában arról beszélt, a Katrina hurrikán után döntöttek úgy, hogy elköltöznek Louisianából, és bezárja az ottani konzulátust.