Meglepetés: Orbán ma is telesorosozta a Kossuth rádiót

2017.03.17. 08:20

Orbán Viktor péntek reggel szokásos interjúját adta a Kossuth rádióban.

Orbán még akkor is brüsszelezik, amikor Strasbourgról van szó

„Brüsszel számos olyan kezdeményezést tesz majd – ennek része ez a bírósági ítélet is –, amely nemzeti hatásköröket akar elvenni tőlünk” – mondta a miniszterelnök. A dolog szépséghibája, hogy ez a törvényszék az Európa Tanácsé, amely az EU-tól független szervezet (Fehéroroszország kivételével minden európai ország a tagja). A brüsszelezés azért is furcsa, mert a bíróság – ahogy az még a műsorvezető kérdésében is benne volt – Strasbourgban található.

Később is úgy tűnt, hogy a miniszterelnök összekeveri a két szervezetet. Azon csodálkozott, hogy „az EU” kimondja egy uniós országról, hogy ott embertelen bánásmódban részesülnek a menekültek, ezzel párhuzamosan egy törvénytisztelő tagállamot pedig „elmeszelnek”.

Szó volt az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéséről például, amiben kimondták, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik az, ahogy Magyarország a határ mellett felállított tranzitzónákban bánik a menedékkeresőkkel. Orbán erre azt mondta: a tranzitzónás menekültmegállításra azért van szükség, mert a korábbi gyakorlat az volt, hogy az elutasított menedékkérelmet megtámadták a menekültek külföldről finanszírozott szervezetek segítségével, az elbírálás ideje alatt szabadon mozgó menekültek vagy migránsok pedig elhagyták az országot nyugat felé.

A strasbourgi bírósághoz egyébként két bangladesi férfi (Iliasz Iliasz és Ali Ahmed) fordult, akiket a magyar hatóságok – panaszuk szerint – menedékkérelmük elutasítása után, a fellebbezés idején a röszkei tranzitzónában fogva tartottak, majd visszaküldtek Szerbiába. 

Orbán ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Beperelt bennünket egy Magyarországon működő nemzetközi szervezet, amit, mondjuk ki, Soros György is finanszíroz.” A per tárgya pedig az volt, tette hozzá, hogy két, talán afrikai országból származó embert visszaküldtünk Görögországnak. Ezután elítéltek minket, „igazat adtak a külföldről finanszírozott szervezetnek, a nevét nem mondom ki" – mondta Orbán. (Magyar Helsinki Bizottság – a szerk.)

Szerinte Strasbourg azt állítja, hogy be kellett volna engednünk ezt a két embert, mert Görögországban embertelen bánásmódban részesültek. De hogyan lehet, hogy az EU kimondja egy uniós országról, hogy ott embertelen bánásmódban részesülnek a menekültek, ezzel párhuzamosan egy törvénytisztelő tagállamot pedig „elmeszelnek”? –  tette fel a kérdést a miniszterelnök.

És még ennek a szervezetnek kellene kifizetnünk a perköltséget, és ennek a két szerencsétlen embernek kellene milliókat kifizetnünk, akikről azt sem tudjuk, hol vannak

– fogalmazott Orbán. A miniszterelnök szerint Magyarország kiáll a saját érdekei mellett, valamint amellett is, hogy a közös uniós jogszabályokat be kell tartani, ilyen többek között a határvédelem.

Orbán szerint egy európai jogszabályt tartunk be, a nyugati országok érdekeit is védjük, és védjük Európa biztonságát, ez ellen pedig nehéz érvelni.

Sorosék persze fognak, majd jól megtámadnak minket, de megpróbáljuk azt a meccset is megnyerni

– fogalmazott.

Felmerült a kétsebességes Európa rémképe is. Orbán szerint itt arról van szó, hogy az eurózónában lévő országok keresik a megoldást, választ arra, miért van az, hogy az ő növekedésük lelassult, a világ nemzeti össztermékéből rájuk eső rész folyamatosan apad, miközben a zónán kívüli országoknak jobban nő a gazdaságuk és versenyképesebbek.

Orbán szerint aki járt általános iskolába vagy középiskolába, és olvasta az alapműveket, az tudja, hogy nem szabad Törökország kezébe adni a kizárólagos biztonságunkat. Meg kell egyezni a törökökkel, de kizárólag rájuk bízni a biztonságunkat nem túl okos. Ezért mondjuk azt régóta, hogy a megállapodás mellett gőzerővel kell építeni a kerítést, dolgozni a biztonságunkon. Ráadásul nem túl okos dolog, hogy Törökország kezébe tesszük a biztonságunkat, de közben egyfolytában támadjuk, bíráljuk őket, hogy „nem elég demokratikusak, nem áll jól a hajuk”.

Orbán még megismételte, hogy Brüsszelt meg kell állítani, Ausztria és Németország lakosai pedig nyugodtan alhatnak, mi védjük a határral őket is.