Nándor
3 °C
16 °C

Hiába adózik 460 milliót Gyurcsány, Botkában mégis többen bíznak

2017.03.20. 22:44

A Závecz Research készített egy ezerfős, reprezentatív felmérést arról, hogy inkább Gyurcsány Ferencet, vagy inkább Botka Lászlót tartják alkalmasabbnak Orbán Viktor legyőzésére, illetve, hogy Gyurcsány Ferenc megítélése hogyan változott az utóbbi időben.

Botka Vs. Gyurcsány

A kutatásból kiderült, hogy négyszer annyian vannak, akik szerint Botka Lászlóval nagyobb esély van arra, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, mint ahányan Gyurcsány Ferenccel látják ezt megvalósíthatónak (44%-11%). A választópolgárok elég nagy hányada, 45 százalék számára ez a kérdés nem eldönthető. Főleg a fiatalok és a pártot nem választók számára jelent nehézséget ezen alternatívában állást foglalni, áll a kutatásban.

Kép1
Fotó: ZaveczResearch

A középkorúak, az érettségizettek és diplomások, a fővárosiak körében az átlagosnál is nagyobb azok aránya, akik Botka győzelmi potenciálját tartják erősebbnek. Az LMP és a Fidesz táborában nagyon karakteres az álláspont a Botka-Gyurcsány esélylatolgatásban, az előbbi javára: 66%-8% illetve 49%-11%. A DK támogatói inkább a saját elnökük erejében hisznek, 59%-31% arányban. Egyértelmű a szocialista szimpatizánsok véleménye is: 63 százalékuk Botkában látja az ellenzék győzelmi lehetőségét, igaz viszonylag sokan, 27 százaléknyian inkább Gyurcsánnyal tudják azt elképzelni. A pártnélküliek 34 százaléka a szocialista politikust értékeli erősebbnek, 7 százaléka a DK elnökét, írják.

Ebből akkor tehát csak kiemelném én, a szerző, azt a részt, hogyaztmondjahogy: a szocialista párt (MSZP) szimpatizánsainak 27%-a gondolja azt, hogy Gyurcsány Ferencnek nagyobb esélye van legyőzni Orbánt, mint Botka Lászlónak.

Gyurcsány takarodj?

Az emberek fele úgy érzékeli, hogy 2010 óta a magyar társadalomban nem csökkentek Gyurcsány Ferenccel szembeni ellenérzések, háromtizedük viszont azt tapasztalja, hogy javult a megítélése.

Főképpen a budapestiek körében elterjedt az a nézet, hogy a Gyurcsánnyal kapcsolatban nem enyhült a társadalmi elutasítás valamint a Jobbik és a Fidesz szavazói között is erősen domináns ez a vélemény.

Kép2
Fotó: ZaveczResearch

Az MSZP hívei megosztottak, közel fele részük szerint már nincs annyira karanténban Gyurcsány, mint hét évvel ezelőtt, éppen fele részük viszont nem érzi, hogy kedvezőbb lenne a megítélése. A DK-sok a közhangulattal ellentétesen foglalnak állást: hattizedük szerint az elmúlt években csökkentek az pártelnökkel szembeni ellenérzések, de négytizedük nem tapasztalja a pozitív változást.