Az eső jól illik a megégetett teknősökhöz

MZS 3276
2017.03.21. 05:45
Van egy nagyon kis idilli holtág a Zagyva és a Tarna folyók találkozásától nem messze Jászjákóhalmán. A terület nem nagy, akkora, mint egy keskenyebb focipálya, de csak úgy pezseg az élettől. Legalábbis erre utalnak a halálra égetett teknősök tetemei.

Egy jászjákóhalmai lakos írt nekünk múlt hét csütörtökön, hogy nem messze a településtől felégették a Zagyva-folyó melletti kis holtágat. Szemtanúk nincsenek, mindössze felperzselt föld és megégett teknősbéka tetemek.

Az eső jól illik az értelmetlen pusztításhoz

Szombat délelőtt indultunk Jászjákóhalmára. Tíz óra környékén még teljesen vállalható volt a idő, szemerkélt az eső, de semmi komoly. Amikor kiértünk az autópályára, már szakadt, és hiába reménykedtem örök optimistán még Jászberényben is, hogy majd kisüt a nap, mire oda érünk, csak a szél kezdett el veszettül fújni.

A község szélén találkoztunk olvasónkkal, aki a pocsék idő ellenére is vállalta, hogy elkísér minket és mutatja az utat. A Tarna-folyó gátjától másfél kilométert sétáltunk a kopár folyóparton, ahol a korábban fákkal körülvett vízpartot a hatóságok árvízvédelmi okokra hivatkozva teljesen lecsupaszították. Ebben egyébként lehetett is valami, lentebb a Zagyva fás partja szörnyen nézett ki a fennakadt, korhadó hordalék miatt.

Teljesen átázva, cipőnként két kiló sárnyi extra súllyal érkeztünk meg a folyó holtágához, amit mesterségesen már teljesen elválasztották a Zagyvától. A terület mintegy 100 x 50 méter, ahol a víz egy "U" alakú mederben gyűlik össze, körülötte fákkal, bozótossal és füves síksággal. Egy igazi kis idilli környék, ahol gólyák vadásznak, vadkacsák fészkelnek, és egy mocsári teknőspopuláció él. Most pedig minden fekete és halott, ugyanolyan nyomasztó és elszomorító, mint az időjárás.

A kis túlélő

Nem kellett sokat keresgélni, hogy megtaláljuk az első elpusztult mocsári teknőst, a méretei alapján egy fiatal egyed lehetett. Már március 11-e óta ott van, kísérőnk szerint ugyanis akkor történt az égetés. Utána még kettőt találtunk (egy fiatalt és egy idősebbet), majd ezen a ponton le is álltunk a kereséssel: a sár miatt úgysem tudtunk volna rendesen körülnézni, meg különben is, elég volt ennyi a látványból.

A mocsári teknős az egyetlen Magyarországon is őshonos teknősfaj, elsősorban síkvidéken élnek, lassú folyású vizekben – holtágakban, csatornákban – vagy tavakban. Telelő állatok, beássák magukat az iszapba és csak áprilisban jönnek elő, amikor már kezd melegebb lenni és van elegendő táplálék a számukra. Március elején tehát nem kellene velük találkozni, ezek a teknősök vélhetően azért pusztultak el, mert

a tűz okozta hőmérsékletnövekedés miatt előbújtak a földből, hogy utána halálra égjenek. 

A leégett, fekete föld és megpörkölődött növényzet között viszont találtunk egy kis túlélőt is, bár az alapvetően félénk hüllő nagyon passzív volt, látszott, hogy nem nagyon tud magával mit kezdeni.  

Nem olcsó a teknősirtás 

A mocsári teknős védett állatfajnak számít. A lecsapolások, építkezések miatt folyamatosan tűnnek el az élőhelyei, az invazív vörösfülű ékszerteknősök is kártékony hatással vannak az őshonos fajra, valamint a horgászok sem szeretik őket. Ezzel együtt 2014-ben az év hüllőjének választották, természetvédelmi értéke pedig 50 ezer forint. 

Nem csak a három (vagy több) halott teknős miatt kell azonban az elkövetőnek aggódnia, hanem a tűzgyújtás miatt is. A Katasztrófavédelmi Hivatal ugyanis március 3-tól kezdődően visszavonásig tűzgyújtási tilalmat rendelt el országszerte.

Nem tudni, ki a felelős

A helyiek nem tudják, kié a föld, vagy hogy ki gyújtogathatott. Szerintük évente egyszer legalább felégetik a helyet a földtulajdonosok, hogy így védekezzenek a rovarok ellen, ami ha így van, a terület nagyságát elnézve minimum indokolatlan.

Felkerestük a jászjákóhalmai önkormányzatot, ahol elmondták, hogy semmilyen gyújtogatásról nem tudnak, az említett földterület pedig nem a községhez, hanem Jászberényhez tartozik. Sikerült a terület tulajdonosát is szóra bírni, aki szintén nem tudott a tarlóégetésről, és arról is kezeskedett, hogy a földje bérlőjének sincs hozzá köze. Megerősítette az évenkénti gyújtogatást, szerinte a horgászok lehetnek a dolog mögött.

Ennek a magyarázatnak sincs sok értelme, hisz a holtágban nem nagyon van hal és a Zagyvától is viszonylag messze van. A Jászjákóhalmi Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, hogy a terület nem tartozik hozzájuk, bár azt nem tudta megmondani, hogy konkrétan ki a felelős érte.

Rendőrségi feljelentés történt, de arra nem kaptunk választ, hogy van-e valamilyen fejlemény vagy gyanúsított az ügyben.

Borítókép: Molnár Zsolt / Index.