HVG: A Fidesz ejti a lex Heinekent

Semjén és Lázár nem tud róla

2017.03.21. 07:07

Hiába vette hétfőn tárgysorozatba a parlament igazságügyi bizottsága a Semjén Zsolt és Lázár János által múlt hétfőn benyújtott törvényjavaslatot az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítésének betiltásáról. A HVG úgy értesült, hogy a lex Heinekenként elhíresült törvényjavaslat mögül kihátráltak a kormánypártok. A lap szerint a tervezetet még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták.

Semjén Zsolt az Atv.hu-nak így kommentálta a hírt: „Frászt!”

Lázár János ezt mondta: Elképzelhetetlen, hogy visszavonjuk a lex Heinekent.

A törvényjavaslat előzménye a Csíki Sör és a Heineken jogi csörtéje mentén kialakuló sörháború, amiben a kormány mostanában új fokozatra kapcsolt. Miután a Heineken márka jelképe az ötágú vörös csillag, ami Magyarországon kommunista önkényuralmi jelképnek minősül, így elsősorban őket érintette volna a törvény. 

A HVG szerint három ok miatt nem lesz semmi a törvényjavaslatból.

  • A nemzetközi és uniós védjegyszabadalmi szabályok alapján bíróság előtt Magyarországnak nem lenne esélye a Heinekennel szemben.  
  • A vörös csillag puszta használata nem elegendő a büntethetőséghez, csak akkor szankcionálható, ha a köznyugalom megzavarására alkalmas.
  • A törvény adna felmentést a tiltás alól, ez azonban bíróság előtt nem állná meg a helyét: valamit vagy szabad használni, vagy nem.

A fentiek fényében különösen érdekes, hogy Lázár János miért állt ki hétfőn a parlamentben a Heineken védjegyének betiltása mellett.