Emberre ártalmatlan volt a makói fehér por

2017.03.22. 09:09 Módosítva: 2017.03.22. 11:55

Emberi egészségre ártalmatlan anyagot szállított az a férfi, aki a pénzügyőrök elől menekülve kisteherautójából kidobta a vízzel érintkezve rovarölő ideggázzá alakuló fehér port - közölte az MTI a békéscsabai agrárügyi főosztály alapján. A 42 kilogramm Saturn Terra talajfertőtlenítő szert lefoglalták. A szer engedélykötelesnek számít, ugyanakkor eredete ismeretlen, mivel származását jelző dokumentumok nem voltak a sofőrnél.

A klórpirifosz hatóanyag-tartalmú szert összegyűjtötték a helyszínen a szakemberek. A kiszóródott anyag miatt az emberi egészség és a környezet veszélyeztetése nem áll fenn.

A szer a kormányhivatal vegyszerraktárába került, megsemmisítését elrendelték.

A magyar sofőr Tótkomlós és Makó között haladt, és az ellenőrzést észlelve hirtelen irányt váltott, megpróbált elmenekülni a járőrök elől. A pénzügyőrök üldözni kezdték, és eközben a férfi egy nagyobb kartondobozt dobott ki a teherautóból.

Miután megállították a járművet, a pénzügyőrök visszamentek a kidobott dobozhoz, amiben 42 kilónyi, zacskókba csomagolt, ismeretlen fehér por volt, amelynek egy része szétszóródott.

A sofőrrel szemben méreggel visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.