Jogi diplomát kell szerezniük a végrehajtóknak

2017.03.22. 06:16

2017. december 31-e után nem dolgozhat Magyarországon olyan végrehajtó, aki nem végezte el a jogi egyetemet, vagy legalábbis nem kezdte meg felsőfokú tanulmányait – írta az MTI a Magyar Idők nyomán.

Legkésőbb 2022-ig kell megszerezni a diplomát a végrehajtóknak. Jelenleg 170-en dolgoznak végrehajtóként az országban. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elmondta: ebből 50 főnek van jogi diplomája, 55-60-nak más felsőfokú végzettsége van, de ők már vagy tanulnak jogi karon, vagy idén felvételiztek. Körülbelül negyvenen nyugdíj előtt állnak, rájuk nem vonatkozik a szabályozás, mivel 2022 előtt elérik a 65. életévüket, amikor megszűnik a végrehajtói megbízatás – mondta Schadl György.

25-30 olyan végrehajtó van, akik még nem jelentkeztek a jogi karra, nekik már csak a pótjelentkezés adhat esélyt, hogy idén megkezdjék jogi tanulmányaikat – ha ezt nem teszik meg, az év végével megszűnik végrehajtói megbízatásuk.

Az elnök arról is beszélt, hogy a végrehajtók száma rövidesen 230-ra emelkedik. Tizennégy státuszra éppen a közelmúltban lehetett pályázni, összesen 76-an adtak be jelentkezést.