Az ivóvizet is veszélyezteti a szentendrei szovjet laktanya szennyezése

2017.03.23. 22:33

27 évvel a rendszerváltás után is súlyosan szennyezett a talaj a szentendrei volt szovjet laktanya területén, és a helyzet nem hogy nem javul, csak egyre rosszabb – mondta Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa helyszíni sajtótájékoztatóján.

Az RTL Klub csütörtök esti híradójában a témának szentelt riport szerint a szennyezés az alig néhány száz méterre lévő ivóvízkutakat is veszélyezteti. Az egykori szovjet laktanya mellett található terület hidrogeológiai szempontból fokozottan érzékeny, az ivóvízbázis 90 ezer embert szolgál ki.

Régóta ismert problémáról van szó, már 15 éve is hasonló hírek szóltak a rendszerváltás idején bezárt laktanya állapotáról. Az MTI mostani beszámolója szerint ez a laktanya volt a Magyarországon állomásozó szovjet hadsereg összes tankjának tisztítóbázisa, itt mosták több évtizeden keresztül a tankokat nagyon erős oldószerekkel, amelyek a talajba kerültek.

A laktanyát 1992-1993-ban egyszer már kármentesítették, az akkori jelentések szerint úgy tűnt, teljesen tiszta a talaj, de nem sokkal később a laktanya közelében levő ivóvízkutakban szennyezést mutattak ki, emiatt akkor kutakat is le kellett zárni.

A mostani sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina arról beszélt, hogy a talajvízben bizonyítottan jelen van a rákkeltő hatású vinil-klorid. Mint mondta, bár a hatóságok ismerik a problémát, mégsem történik semmi, csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy fokozottabban kell ellenőrizni a vízminőséget.

6 év alatt 38 százalékkal nőtt a vinil-kloriddal érintett talajvíz kiterjedése, a szennyezés Baranyi Krisztina szerint a folyó felé terjed, a kutak pedig a Duna mentén sorakoznak. A Földművelésügyi Minisztérium illetékes államtitkárságának azonnal be kell avatkoznia, miként erre már több hatóság kötelezte a magyar államot mint a laktanya tulajdonosát – mondta.

2015-ben végeztek utoljára hatósági méréseket, a szennyezés növekszik, a vinilklorid koncentrációja helyenként 500-szorosan haladta meg a határértéket. A Greenpeace szerint újabb mérésekre van szükség.