Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elég volt kérnie, és magyar állampolgár lett egy alexandriai jezsuita pap

2017.03.23. 07:11

A csütörtöki Heti Válasz terjedelmes interjút közöl egy Alexandriában élő jezsuita pappal, a 86 éves Henri Bouladdal. A címe:

Miért lettem magyar?

Boulad ugyanis azért érdekes, mert nemrég magyar állampolgár lett. Erről részletesen először nem is a Heti Válasznak, hanem még március közepén a 777blog.hu-nak beszélt. Eszerint Semjén Zsolt "nemrég" meglátogatta Alexandriában, hogy felajánlja a magyar állam együttműködését, és megkérdezte, hogy mire lenne igazán szüksége.

"Először meg kell védened a családod, a kultúrád, az identitásod, és azután kell kinyitnod az ajtód" - exkluzív interjú Henri Boulad jezsuitával - 777

Miért lesz magyar állampolgár 85 évesen egy Egyiptomban élő, szír-olasz származású jezsuita? Hogyan látja Európa és az Egyház jövőjét? Mi késztette, hogy levelet írjon XVI. Benedek után Ferenc pápának is? Mit gondol a migrációs válságról? S nem utolsó sorban: mit üzen nekünk, magyar fiataloknak? A 777 csapata nevében is hadd gratuláljak a magyar állampolgárságához!

Aki arra tippel, hogy a helyi keresztény közösségnek kért valamit a koptok megsegítését nagyon is a szívén viselő Orbán-kormánytól, az tulajdonképpen nem téved nagyot.

Rögtön visszakérdeztem, mi lenne, ha megkapnám a magyar állampolgárságot?

Fogalmazzunk úgy, hogy Boulad kérése megértő fülekre talált: az állampolgársági okmányt március 16-án személyesen Orbán Viktortól vehette át, aki ebédet adott a tiszteletére. Kérése okaiként a pap hármat sorolt fel:

  • értékeli Magyarország helytállását keresztény értékek védelmében, és a migrációs válságban képviselt álláspontját;
  • sokszor járt már itt, és megszerette az országot és a magyarokat;
  • segíti a munkáját, hogy magyar útlevéllel könnyebben és szabadabban utazhat a világban, mint egyiptomival.

Tegyük a kezünket a szívünkre: Orbán Viktor és kormánya menekültügyi politikájával prímán el lehet szimpatizálni magyar állampolgárság nélkül. Ahhoz sem kell magyar állampolgárnak lenni, hogy az ember szeresse a magyarokat meg a magyar tájat. Egy uniós útlevél viszont tényleg elég klassz dolog, főleg, ha az embernek csak egyiptomi van.

Kikerestem, hogy az állampolgársági törvény szerint hogyan lehet valaki magyar állampolgár, ha a felmenői szírek és olaszok, magyarul nem tud, nem menekült, nem élt Magyarországon soha, és lakása, állása sincs itt. Nos, a köztársasági elnök az állampolgársági ügyekért felelős miniszter (Semjén Zsolt) kezdeményezésére felmentést adhat a honosítás szinte összes feltétele alól, ha ahhoz Magyarországnak fontos érdeke fűződik.

Az tehát világos, hogy Boulad miért kért magyar állampolgárságot, de vajon mi lehetett az a fontos államérdek, ami miatt a derék pap kívánsága pikkpakk teljesült?

A Heti Válasz teljesen helyénvaló kérdésére, hogy nem tart-e attól, Orbánék a saját céljaikra használják, hogy jezsuitaként kiáll a szintén jezsuita, ám a migránsokkal sokkal megengedőbb pápa ellen, Boulad nem adott kifejezetten elutasító választ. Kifejtette, hogy (Orbánékkal szemben)

a Nyugat és Ferenc pápa nem ismeri az iszlám valódi természetét,

amit viszont ő, aki a Közel-Keleten él, igen. Előbbiek hisznek az akadémikus szemléletű iszlamológusoknak, akik az iszlám toleráns, misztikus szemléletét képviselik. Valójában azonban az iszlám egy militáns, a hitetlenekkel szemben erőszakos, dzsihádra buzdító totális rendszer.

Az interjúból sok minden egyéb mellett kiderül, hogy

  • az iszlámot hozzá hasonlóan belülről ismerő keresztényeket az egyházban nem kérdezik meg, félreállítják.
  • Ferenc pápa nem válaszol a leveleire.
  • Elfogadhatatlan, hogy az önmagát civilizáltnak tartó Európában szóba sem állnak azokkal, akik kritikusak a feltétel nélküli befogadással kapcsolatban.
  • A katolikus egyház egy "szociális segélyszervezet" lett, pedig a befogadásnak vannak határai, ahogy egy húsz fős mentőcsónak is elsüllyed, ha túl sokan szállnak be.
  • Ha nem ébred fel, Európa 30 éven belül muzulmán többségű lesz a bevándorlás, az újonnan érkezők magas születési száma és az áttérések miatt.

Nekem ugyan soha nem jutott volna eszembe, de Boulad rögtön az interjú elején azt a kérdést is feltette magának, hogy miért vette fel a magyar állampolgárságot. Hát, gondoltam, nyilván azért, mert ő maga kérte, mi több, meg is kapta.

De nem, kapaszkodjanak meg: nagyvonalú gesztusával azt akarta jelezni, hogy

az Orbán Viktor vezette Magyarország jól döntött az Európa létét veszélyeztető migrációs válságban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!