Elég volt kérnie, és magyar állampolgár lett egy alexandriai jezsuita pap

2017.03.23. 07:11

A csütörtöki Heti Válasz terjedelmes interjút közöl egy Alexandriában élő jezsuita pappal, a 86 éves Henri Bouladdal. A címe:

Miért lettem magyar?

Boulad ugyanis azért érdekes, mert nemrég magyar állampolgár lett. Erről részletesen először nem is a Heti Válasznak, hanem még március közepén a 777blog.hu-nak beszélt. Eszerint Semjén Zsolt "nemrég" meglátogatta Alexandriában, hogy felajánlja a magyar állam együttműködését, és megkérdezte, hogy mire lenne igazán szüksége.

"Először meg kell védened a családod, a kultúrád, az identitásod, és azután kell kinyitnod az ajtód" - exkluzív interjú Henri Boulad jezsuitával - 777

Miért lesz magyar állampolgár 85 évesen egy Egyiptomban élő, szír-olasz származású jezsuita? Hogyan látja Európa és az Egyház jövőjét? Mi késztette, hogy levelet írjon XVI. Benedek után Ferenc pápának is? Mit gondol a migrációs válságról? S nem utolsó sorban: mit üzen nekünk, magyar fiataloknak? A 777 csapata nevében is hadd gratuláljak a magyar állampolgárságához!

Aki arra tippel, hogy a helyi keresztény közösségnek kért valamit a koptok megsegítését nagyon is a szívén viselő Orbán-kormánytól, az tulajdonképpen nem téved nagyot.

Rögtön visszakérdeztem, mi lenne, ha megkapnám a magyar állampolgárságot?

Fogalmazzunk úgy, hogy Boulad kérése megértő fülekre talált: az állampolgársági okmányt március 16-án személyesen Orbán Viktortól vehette át, aki ebédet adott a tiszteletére. Kérése okaiként a pap hármat sorolt fel:

  • értékeli Magyarország helytállását keresztény értékek védelmében, és a migrációs válságban képviselt álláspontját;
  • sokszor járt már itt, és megszerette az országot és a magyarokat;
  • segíti a munkáját, hogy magyar útlevéllel könnyebben és szabadabban utazhat a világban, mint egyiptomival.

Tegyük a kezünket a szívünkre: Orbán Viktor és kormánya menekültügyi politikájával prímán el lehet szimpatizálni magyar állampolgárság nélkül. Ahhoz sem kell magyar állampolgárnak lenni, hogy az ember szeresse a magyarokat meg a magyar tájat. Egy uniós útlevél viszont tényleg elég klassz dolog, főleg, ha az embernek csak egyiptomi van.

Kikerestem, hogy az állampolgársági törvény szerint hogyan lehet valaki magyar állampolgár, ha a felmenői szírek és olaszok, magyarul nem tud, nem menekült, nem élt Magyarországon soha, és lakása, állása sincs itt. Nos, a köztársasági elnök az állampolgársági ügyekért felelős miniszter (Semjén Zsolt) kezdeményezésére felmentést adhat a honosítás szinte összes feltétele alól, ha ahhoz Magyarországnak fontos érdeke fűződik.

Az tehát világos, hogy Boulad miért kért magyar állampolgárságot, de vajon mi lehetett az a fontos államérdek, ami miatt a derék pap kívánsága pikkpakk teljesült?

A Heti Válasz teljesen helyénvaló kérdésére, hogy nem tart-e attól, Orbánék a saját céljaikra használják, hogy jezsuitaként kiáll a szintén jezsuita, ám a migránsokkal sokkal megengedőbb pápa ellen, Boulad nem adott kifejezetten elutasító választ. Kifejtette, hogy (Orbánékkal szemben)

a Nyugat és Ferenc pápa nem ismeri az iszlám valódi természetét,

amit viszont ő, aki a Közel-Keleten él, igen. Előbbiek hisznek az akadémikus szemléletű iszlamológusoknak, akik az iszlám toleráns, misztikus szemléletét képviselik. Valójában azonban az iszlám egy militáns, a hitetlenekkel szemben erőszakos, dzsihádra buzdító totális rendszer.

Az interjúból sok minden egyéb mellett kiderül, hogy

  • az iszlámot hozzá hasonlóan belülről ismerő keresztényeket az egyházban nem kérdezik meg, félreállítják.
  • Ferenc pápa nem válaszol a leveleire.
  • Elfogadhatatlan, hogy az önmagát civilizáltnak tartó Európában szóba sem állnak azokkal, akik kritikusak a feltétel nélküli befogadással kapcsolatban.
  • A katolikus egyház egy "szociális segélyszervezet" lett, pedig a befogadásnak vannak határai, ahogy egy húsz fős mentőcsónak is elsüllyed, ha túl sokan szállnak be.
  • Ha nem ébred fel, Európa 30 éven belül muzulmán többségű lesz a bevándorlás, az újonnan érkezők magas születési száma és az áttérések miatt.

Nekem ugyan soha nem jutott volna eszembe, de Boulad rögtön az interjú elején azt a kérdést is feltette magának, hogy miért vette fel a magyar állampolgárságot. Hát, gondoltam, nyilván azért, mert ő maga kérte, mi több, meg is kapta.

De nem, kapaszkodjanak meg: nagyvonalú gesztusával azt akarta jelezni, hogy

az Orbán Viktor vezette Magyarország jól döntött az Európa létét veszélyeztető migrációs válságban.