Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kaczyńskinak szobrot állítana a Fidesz Budapesten

2017.03.23. 16:31

Szobrot akar állítani a Fidesz Lech Kaczyński volt lengyel államfőnek Budapesten. A hírt Kocsis Máté jelentette be, a tervet Tarlós is támogatja, így az jó eséllyel meg is fog valósulni.

Kocsis Máté
Kocsis Máté
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Nem véletlen az időzítés: március 23. hivatalosan a lengyel – magyar barátság napja, de az is elképzelhető, hogy a múlt héten kissé meggyengült lengyel-magyar tengelyt szeretné erősíteni a Fidesz – a lengyel kormánypárt nagyon  szerette volna, ha Magyarország velük együtt nem támogatja Tusk újbóli EP-elnökké választását, de a Fidesz végül a többi néppárthoz hasonlóan megszavazta azt.

Kocsis Máté „a sorstársi közös építkezés egyik kiemelkedő alakjaként” jellemezte Lech Kaczyńskit, akinek szerepe, mint az MTI kiemeli, vitathatatlan a kommunizmus utáni demokratikus Lengyelország létrehozásában.

Lengyelország elnöke 2010. április 10-én Szmolenszk mellett vesztette életét feleségével együtt, amikor a magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőket szállító elnöki különgép lezuhant. Bár a hivatalos vizsgálatok mind arra jutottak, hogy baleset történt, a jobboldali lengyel kormánypártban továbbra is tartja magát, hogy merénylet történhetett, amivel leginkább az oroszokat vádolják. A lengyel kormánypárt, a PiS legfontosabb alakja ma is Jarosław Kaczy ński, az elhunyt elnök ikertestvére.

A budapesti Fidesz a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén kezdeményezi a szoborállítást, amelyet Tarlós István főpolgármester is támogat.
    

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?