Vádat emelnek az önkéntes határvadász zászlóalj szervezői ellen

2017.03.27. 13:03 Módosítva: 2017.03.27. 13:06

A Csongrád Megyei Főügyészség hatályon kívül helyezte a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség nyomozás megszüntetéséről rendelkező határozatát és a Dunakeszi Járási Ügyészséget vádemelésre utasította, annak a két embernek az ügyében, akik 2015-ben a menekültválság idején önkéntes határvadász zászlóaljat akartak szervezni, közölte az ügyben feljelentést tevő Tényi István.

V. István 2015. július 22-én a Facebookon tett közzé egy felhívást. Ebben a "Hunyadi Önkéntes Határvadász Egység" felállításához olyan embereket keresett, akik a szerb határ menti településekről kutyás, lovas felderítő járőrszolgálatot vállalnak vagy segítenek ezeknek az embereknek az ellátásában. A felhívásban olyan "harcosokat" is keresett, akik "megerősített, gyors-reagálású egységekben vállalják a betolakodók feltartóztatását, és határon túlra kényszerítését".

Ehhez 2015. augusztus 2-ra hirdettek gyülekezőt a kiskundorozsmai templomhoz, de az esemény elmaradt, senki nem ment oda. V. István ezután létrehozott egy másik Facebook-eseményt, amelyben már a "Hunyadi Önkéntes, Készenléti Határvadász Zászlóaljhoz" keresett embereket. Itt azt írta, a hatóságok láthatóan képtelenek kezelni a helyzetet, ezért "szabad polgári kezdeményezésként" kell egy önkéntes erő, ami segítséget jelenthet a hatóságoknak, ha azok hajlandóak együttműködni vele. "Ha a hatalom ettől elzárkózik, akkor (...) az állampolgárok nem tűrik tovább tétlenül a tanácstalan, tétova hozzáállásukat, s készek, akár saját maguk, önállóan is fellépni saját védelmükben, alkotmányos jogukat gyakorolva." Erre a felhívásra is többen jelentkeztek, de a "zászlóalj" nem jött létre.

Az ügyben Tényi István feljelentésére indult eljárás közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésének gyanújával, ami vétségnek minősül. V. István és két társa ellen indult nyomozást. Ezt a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette, az ügyészség azonban V. István és egyik társa, S. Gyula esetében most vádemelést javasol.

Frissítés: Cikkünkben eredetileg az szerepelt, hogy a Csongrád Megyei Főügyészség vádemelést javasol az ügyben, azonban Dr. Szanka Ferenc az ügyészség szóvivője jelezte, hogy a Csongrád Megyei Főügyészség hatályon kívül helyezte a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség nyomozás megszüntetéséről rendelkező határozatát és a járási ügyészséget vádemelésre utasította. Mivel az így továbbfolytatott ügyben már nem a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség illetékes –  a szervezési tevékenység nem Csongrád megyében történt – az ügy áttételre került a Dunakeszi Járási Ügyészséghez az érdemi határozat meghozatala végett.