Úgy megverték, hogy kómába esett egy 17 éves fiú a börtönben

2017.03.28. 08:55

A 17 éves T. Máté előzetes letartóztatásban volt rablás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei börtönben, amikor február végén egyik cellatársa úgy megverte, hogy azóta kómában fekszik, írja a Blikk.

Sem az erőszakot elkövető, sem pedig a harmadik cellatárs nem szólt senkinek, hogy a fiú rosszul van, az őrök legalább 8 óra múltán, az ébresztőnél vették észre, hogy mozdulatlanul fekszik az ágyában. Kihívták a mentőket, akik kórházba vitték T. Mátét, de azóta sem tért magához. Édesanyja szerint csak annyit tudnak mondani neki az orvosok, hogy vagy fölébred, vagy nem. De ha magához tér is, valószínűleg agykárosodást szenvedett, ezért újra kell tanulnia beszélni és járni.

Elfogadhatatlan, hogy egy intézetben ilyen előforduljon, az meg pláne, hogy ezt hosszú órákig senki nem veszi észre

- nyilatkozta a lapnak a család ügyvédje, aki azt mondja, még nem döntötték el, hogy csak az elkövetőt vagy a börtönt is beperlik-e.

A BVOP sajtószóvivője Orosz Zoltán az esettel kapcsolatban közölte, hogy egy fiatalkorú fogvatartott bántalmazta szintén fiatalkorú zárkatársát, ezért a mentők után értesítették a rendőrséget is. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított nyomozást. A bántalmazás körülményeinek kivizsgálására pedig a BVOP belső vizsgálatot indított.

T. Máténak egyébként egy hete lett volna hátra az előzetesben, már kómában volt, amikor a miskolci ügyészség szabadlábra helyezte. Édesanyja szerint a fiú nem követett el semmit, csak rossz társaságba keveredett és jelen volt egy rablásnál.