Erzsébet
1 °C
4 °C

Új rendszámok jelennek meg az utakon

2017.03.28. 09:33

Új diplomatarendszámok jelennek meg május 1-jétől: ezentúl lesz CD, helyette pedig megszűnik az eddigi DT, valamint a diplomaták családtagjainak, a külképviseletek technikai személyzetének kiadott, fehér alapon piros CK betűjelű rendszámtábla – írta a Magyar Idők a belügyminisztérium közleménye nyomán.

A DT és CK felmenő rendszerben szűnik meg. Az esetükben eddig megszokott két betű- kétszer két szám helyett

a CD mögött három-három számjegy lesz – amiből következik, hogy megváltoznak az eddigi országkódok is. 

Csak egyénileg lehet QKI

A kamerarendszereket összezavaró betűket is igyekeznek kiiktatni: ahogyan tavaly kimaradt az O-val kezdődő rendszámok sora – az N-es sorozat után rögtön a P jött – úgy a Q is kifog maradni a sor elejéről.

Egyénileg viszont továbbra is lehet kérni O-val, Q-val vagy a korábban szintén kihagyott I-vel kezdődő rendszámokat. (A kimaradt betűk második, harmadik karakterként a rendszerben maradnak.)

A szürke egy árnyalata

Megjelenik egy új alapszín is: áprilistól ezt azok az autók kapják, amelyek hátulján a biciklitartó eltakarja az eredeti rendszámtáblát. A biciklitartóra tett szürke tábla betűi és a keret színe fehér lesz, a tábla – az autó eredeti rendszámtáblájának karakterei mellett – az EU tagállamjelzését fogja tartalmazni, regisztrá­ciós matrica nélkül. 

A biciklitartóval felszerelt autókon a szürke rendszámtábla most csak lehetőség, de hamarosan kötelező lesz. Az eredetihez hasonlóan nyilvántartásba veszik és jegyzik be a forgalmi engedélybe – ez 5500 forintba kerül majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?