Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai nagykövetség: A CEU a tanszabadság fontos központja

D MAR20160915027
2017.03.29. 12:52

Palkovics László államtitkár sajtótájékoztatója után az Egyesült Államok Budapeti Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője közleményben reagált a CEU-t fenyegető törvényjavaslatra. 

Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a CEU működését Budapesten

- írta David Kostelancik, aki legalább az év közepéig vezeti a nagykövetséget. 

A közleményben a CEU-ról felidézik, hogy az USA-ban és Magyarországon is van akkreditációja, magyarok ezreit alkalmazták és oktatták itt, az egyetem "elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon

a tanszabadság fontos központja a térségben. 

A nagykövetség szerint az egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és "erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban".

Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét

- nyomatékosították. 

Kedden került nyilvánosságra a Magyarországon működő külföldi egyetemekről szóló törvényjavaslat, amit ugyan könnyen értelmezhető a Magyarországon működő külföldi diplomagyárak elleni támadásként, azonban nem nehéz azt sem belelátni, hogy a kormány ezzel lépéssel a Közép-Európai Egyetemnek menne neki, hiába nincs egy szóval sem megnevezve.

Hasonlóan látta ezt a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff is, aki az intézmény tanárainak, hallgatóinak és volt hallgatóinak címzett levelében azt írta, hogy a javaslat ellehetetlenítené az egyetem működését - írtuk tegnapi cikkünkben. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!