CEU-rektor: Vonják vissza! Államtitkár: Nem vonjuk!

2017.03.29. 20:52

A kormány nem látja indokoltnak a felsőoktatási törvénymódosító javaslat visszavonását, amely a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésének jövőbeni feltételeit tartalmazza - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután Palkovics László oktatási államtitkár és Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora szerdán este tárgyalt. 

Michael Ignatieff
Michael Ignatieff
Fotó: Bődey János

Ebben a cikkünkben foglaltuk össze a kormány tervezetét, amely akár a CEU bezárásához is vezethet. Fussa át, mielőtt továbbhalad!

A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az oktatásért felelős államtitkár azt mondta a rektornak is, hogy a kormány célja a külföldi egyetemek magyarországi működésének rendezése. Vitán felül áll, hogy a területen számos szabálytalanságra derült fény, az erről szóló jelentés tényszerű - írták.

A tárca közleménye szerint a következőkről esett szó a tárgyaláson:

  • A CEU által felvetett problémákra az államtitkár elmondta, hogy a kormány kész nemzetközi megállapodást kötni az Egyesült Államok kormányával a CEU és a másik három érintett amerikai intézmény működésének rendezése céljából, ennek érdekében nyitottak a tárgyalásra, ezekre egy teljes év áll rendelkezésre. 
  • A rektor felvetésére, miszerint ilyen szerződést a szövetségi kormány nem, csak New York állam kormánya köthet az egyetem vonatkozásában, az államtitkár megerősítette: erre is nyitott a kormány. A magyar kormány számára ugyanis éppen az a fontos, hogy a nemzetközi státusú egyetemek működtetésében az érintett államok szerepet vállaljanak, az esetleges problémákra közösen találjanak megoldást, ami jelenleg nem áll fenn. 
  • Palkovics kitért arra is: az érintett egyetemek magyarországi tevékenységét a származási országok hatóságai nem követik figyelemmel, és a szabálytalanságok részben éppen erre vezethetőek vissza: a magyar hatóságoknak nincs joghatóságuk a külföldi képzésekre, a külföldi hatóságok pedig nem figyelnek oda ezekre. 
  • A találkozón rektor - a tárca közlése szerint - elmondta, hogy a tervezett felsőoktatási törvénymódosítás súlyosan sérti az egyetem érdekeit, mert a működésének feltételévé teszi a jövőben egy nemzetközi szerződés megkötését. Ez a rektor félelme szerint el fogja lehetetleníteni az amerikai diplomák kiadását, illetve csorbítani fogja az egyetemi autonómiát, az akadémiai szabadság ügyét. 
  • A rektor megerősítette, hogy az egyetem a jövőjét Budapesten, Magyarországon képzeli el, ezért kérte a törvénytervezet visszavonását.
  • Palkovics László erre válaszolta azt, hogy nem tartja indokoltnak a kormány a tervezet visszavonását.

A CEU rektora nem kívánt nyilatkozni az Indexnek, amikor távozott az egyeztetésről.