Meggondolta magát a Pető Intézet, visszaveszik az elküldött konduktorokat

2017.03.29. 14:56
Március legelején a Pető Intézet felnőtt ambulanciáján dolgozó hét konduktorból négynek felmondtak, egyet áthelyeztek, a maradék két fő pedig májusban nyugdíjba megy. Ezzel a Petőt felügyelő kancellária gyakorlatilag ellehetetlenítette a felnőtt ambulancia működését, ahol egyébként 120 koponyasérült, gerincsérült, agyvérzéses, baleset után épülő, Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes beteget kezelnek. Pár héttel a felmondások után kedden visszahívták dolgozni azokat, akik a megalázó feltételek miatt nem voltak hajlandóak aláírni a fizetéscsökkentéssel és a kötelező óraszámuk növekedésével járó új munkaszerződésüket.

A konduktoroknak ugyan már felmondtak, de kedd délutánra egy egyeztetésre az elbocsátott alkalmazottakat is visszahívtaPető Intézet vezetősége, és arról tájékoztatták őket, hogy az intézetet felügyelő kancelláriától a Pető András Főiskolához kerülnek a felnőtt ambulancia dolgozói. Így a nekik kedvező feltételekkel dolgozhatnak tovább.

"A Főiskola vezetőségének döntése értelmében, valamint a fenntartó kezdeményezésére, a Főiskola Felnőtt Nevelési Egységének szociális, non-profit jellegű ellátási része - mely gyakorlati képzőhelyként is működik -, a Rektor által irányított Akadémiai területhez kerül. A Kancellár, a terület tevékenységének kiegyensúlyozott működése érdekében egyetért 7 fő státusz kialakításával az érintett Akadémiai területen, mely a korábbi, 2017. március 2-10. közötti jogszerű munkáltatói intézkedések kapcsán kilépett konduktoroknak kerül elsősorban felajánlásra, amennyiben elfogadják a Rektor és a Kancellár megállapodása alapján kialakított visszavételi feltételeket. Az érintett konduktorok, az intézkedés eredményeképpen pedagógus besorolással, pedagógus bértábla alkalmazásával és korábbi bérük további fenntartásával kerülhetnek vissza az Intézet munkavállalói közé" - fogalmaz a Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea petős rektor és a Petőt felügyelő kancellár, Mihályi Máté közös közleménye.

A konduktoroknak korábban azért kellett menniük, mert nem voltak hajlandóak aláírni a szerződésük módosításáról szóló papírt, ugyanis a jelenleginél rosszabb feltételekkel kellett volna dolgozniuk. A konduktorokat már az rosszul érintette, hogy a szerződés-módosító dokumentum értelmében a munkakörük nem konduktor többé, a továbbiakban „szakmai szolgáltató”-ként kell dolgozniuk. És ez még nem minden, a korábbi 46 nap szabadság-keretüket 21 napra csökkentették, és a kötelezően bent töltött óraszámukat 22 óráról 40 órára növelték.

Azért sem írták alá a szerződés-módosítást az érintettek, mert a papír értelmében fizetésük nagy részét pótlékként kapnák a konduktorok, „munkáltató döntésen alapuló illetményrészként”. Az egyik konduktor az Indexnek azt mondta, hogy a fizetése százezer forinttal lett volna kevesebb, ezt az összeget pótlékként kapta volna, de tartott attól, hogy a munkáltató azt végül nem fizeti ki.

A konduktorok ügye a politika ingerküszöbét is elérte. A bajba került konduktorok maguk fordultak Szabó Tímeához, a Párbeszéd társelnökéhez, aki az Országgyűlésnek határozatot is benyújtott a bérrendezésről. Szabó Tímea akkor jelezte, hogy közérdekű adatigénylést is benyújtottak annak érdekében, hogy nyilvánossá váljon az intézmény gazdasági működése.