Németh Szilárd meglepődött, hogy ekkora perpatvar lett a CEU miatt

2017.03.29. 16:51
Németh Szilárd megszólalásával állt bele a Fidesz a CEU elleni harcba szerda délután.

Az általános megítélés szerint a CEU-ra szabott, az amerikai alapítású egyetemet ellehetetlenüléssel fenyegető törvénytervezettel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezető-helyettese csodálkozásának adott hangot. Németh Szilárd azt állította, meglepődött, hogy „ekkora perpatvar” lett a Közép-európai Egyetemmel (CEU), a „Soros-egyetemmel” kapcsolatban.

A „Soros-egyetem” megnevezést az Origo szerző nélkül jegyzett cikke vezette be, a jelek szerint ez lesz kormányoldalon az az állandó szerkezet, amivel a nemzetközileg legmagasabban jegyzet magyarországi felsőoktatási intézményt mostantól illetik. Apróság, de miközben Németh Szilárd, bár maga is bőszen Soros-egyetemezik, párhuzamosan arról beszél, hogy magát leplezi le az, aki „Soros-problémát lát a kérdésben”. Az ilyenek szerinte egyértelművé teszik, hogy Soros György érdekeit szolgálják a magyar parlamentben.

Németh Szilárd sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosítása kapcsán azt mondta, hogy a tervek szerint az Európai Unión kívül alapított egyetemek csak akkor működhetnének Magyarországon, ha az adott ország és Magyarország nemzetközi egyezményt köt erről. Ez szerinte nem egy teljesíthetetlen feltétel, csak akarat kérdése. Arról, hogy kinek az akaratáé, és ennek mik a feltételi, az MTI nem számolt be.

Németh Szilárd azzal is érvelt, hogy egyetlen külföldi egyetem, így a „Soros-egyetem” sem vonhatja ki magát a magyar jogszabályok alól, nem állhat a törvények fölött. Az szintén nem derült ki a szavaiból, hogy ezek a törvények még meg sem születtek, idáig pedig a CEU megfelelt a jogszabályi feltételeknek.

„Az Oktatási Hivatal a Magyarországon működő külföldi egyetemeket vizsgálva jutott arra a megállapításra, hogy több ilyen intézmény is szabálytalanul működik. A szabálytalanságokban közös, hogy az érintett egyetemek az anyaországban nem folytatnak semmilyen oktatási-képzési tevékenységet” – mondta Németh Szilárd, és a csalás kategóriájába sorolta ezt a helyzetet.

Kovács Zoltán kormányszóvivőt – az ő helyzete annyiban pikáns, hogy maga is a CEU-n végzett – a 444 kérdezte meg, hogy egyetért-e a törvénytervezettel. Természetesen igen:

Igen, egyetértek vele, hiszen senki nem állhat a törvények felett, azokat és a vonatkozó szabályokat mindenkinek be kell tartania. Javaslom szíves figyelmébe a teljes jelentést, amely 28 intézményt említ, nem pedig egyet.

A CEU elleni Fidesz-környéki támadások egyébként egy terjedelmes februári Schmidt Mária poszttal váltottak sebességet. Eszerint a CEU „megtestesít mindent, amit megvetésre érdemesnek tartunk. A kommunista hatalomátmentőket, az igazságtétel elszabotálását, nemzeti érdekeink képviseletének elbagatellizálását. Soros, ma annyit tesz, mint liberális, a liberális annyit, hogy SZDSZ, vagyis utálatos, nemzetietlen, arrogáns és vállalhatatlan.” Az írás így fejeződik be:

A demokratikus Magyarország erejét, magabiztosságát és a szabadságjogok iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy nálunk mindezek ellenére, mindezt zavartalanul megteheti.