Amerikai szenátor figyelmezteti a magyar kormányt a CEU miatt

2017.03.30. 20:27 Módosítva: 2017.03.30. 21:29

Ben Cardin demokrata szenátor, a szenátus külügyi bizottságának tagja közleményt adott ki a budapesti Közép-európai Egyetem védelmében. A politikus úgy látja: a Magyarországon beterjesztett törvényjavaslat veszélyezteti az intézmény működését.

A szenátor szerint a  kommunizmus bukása után 1991-ben alapított egyetem elismert és kiváló felsőoktatási intézmény, amely sok nemzet diákjait oktatja. A magyar diákok is gazdagították a világ egyetemeit, a CEU viszont épp Budapestre helyezte székhelyét, hogy ott erősítse magas színvonalú oktatással az országok közötti összefogást. Képzéseit  az Egyesült Államokban is akkreditálták, a szenátor szerint épp ez jelképezi a két ország közötti erős köteléket.

A szenátor aggodalommal figyeli, hogy a magyar törvényjavaslat veszélybe sodorja a CEU működését, és újabb lépést jelent az elszigetelődés felé. A politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy az együttműködés az oktatásban alapvető eleme a Helsinki záróokmánynak. Ben Cardin sürgeti a magyar kormányt, hogy erősítse az emberek közötti együttműködést, amely a kétoldalú kapcsolatok alapja, és biztosítsa a Közép-európai Egyetem normális működését.   

Több magyar egyetemi szakkollégium is szolidaritását fejezte a Közép-európai Egyetemmel. A szakkollégiumok szerint a CEU szerves részét képezi a hazai felsőoktatásnak, hozzájárulása jelentős mind a hazai tudományos élethez, mind a jövő értelmiségének képzéséhez.

A tehetséggondozás a CEU és a szakkollégiumok közös missziója, írják. A CEU több oktatója és volt diákja személyesen is részt vesz a szakkollégiumok tudományos munkájában, jelentősen hozzájárulva a szakkollégiumok által képviselt minőség fenntartásához.

Közleményük szerint ma Magyarországon a CEU által kínált képzések alternatívát képesek nyújtani a hasonló színvonalon csak külföldi egyetemeken elérhetőkkel szemben. Az egyetem ezáltal kiemelkedő szerepet játszik a magyar hallgatók és szakkollégisták itthon tartásában, tehetségük jövőbeli hazai kamatoztatásában.

A szolidaritási nyilatkozatot az ELTE Bibó István Szakkollégium közössége, a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium (Pécsi Tudományegyetem) , a Kepes György Szakkollégium (Eszterházy Károly Egyetem) , a Kerényi Károly Szakkollégium (Pécsi Tudományegyetem), a Liska Tibor Szakkollégium (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), a Széchenyi István Szakkollégium (Budapesti Corvinus Egyetem)  és a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Társadalomelméleti Kollégium jegyzi.