Kitört az LMP-Momentum harc

2017.03.30. 17:03
Nem tartja hatékony eszköznek a népszavazást a Momentum sem Paks 2, sem a Városliget ügyében, így nem támogatja a párt az LMP népszavazási kezdeményezéseit. Az LMP válaszul közölte: sajnálja, hogy a pártérdekek, és nem a nemzeti érdek vezérli a Momentumot.

Habár az olimpiai aláírásgyűjtésnél még nagy volt az egyetértés a Momentum és a szervezetet segítő LMP között, várható volt, hogy a párttá alakulás után nem lesz ilyen nagy az összhang. A két párt ugyanis nagyjából ugyanarra a szavazótáborra hajt.

El is érkezett a pillanat, amikor a Momentum és az LMP egymásnak feszül. Kiderült ugyanis, hogy a Momentum nem támogatja az LMP népszavazási kezdeményezéseit. Sem a Városligetről, sem a Paks2-ről szóló kérdéseket.

  • A Momentum nem támogatná a Városligetről szóló népszavazási aláírásgyűjtést, mivel a népszavazás nem tudná megakadályozni a Liget Projektet és a Városliget felesleges beépítését - válaszolt a párt a Hvg.hu kérdésére. A Momentum szerint eleve hibás a kérdés megközelítése a "zöldfelület" fogalmának homályos jogi definíciója miatt.
  • A Paks2-ről szóló népszavazást korábban támogathatóbbnak nevezte Fekete-Győr András elnök. A Mandiner körkérdésére viszont most ezzel ellentétes választ adott a Momentum. A párt szerint "az LMP kérdései nem konkrétan Paks 2-ről szólnak", ráadásul a népszavazás ebben az esetben "nem hatékony eszköz". "Aki le akarja állítani Paks 2-t, annak le kell váltani a kormányt – mi ezen dolgozunk" - írta a Momentum.

A Hvg.hu azt is megkérdezte Hajnal Miklós Momentum-szóvivőtől, hogy nem érheti-e majd az a vád a Momentumot, hogy cserben hagyták az LMP-t (a párt több mint 30 ezer aláírást gyűjtött a az olimpiaellenes kezdeményezéséhez), Hajnal Miklós azt válaszolta, hogy "ügyek és nem pártok mögé kell beállni".

LMP: a Momentum nem a nemzeti érdeket nézi

Megkerestük az LMP-t is, mit szólnak ahhoz, hogy a Momentum nem tervezi viszonozni az aláírás-gyűjtési segítségüket. Ungár Péter elnökségi tag azt mondta az Indexnek, hogy remélik, hogy a Momentum megváltoztatja az álláspontját és "az atomenergia támogatása helyett csatlakozik hozzánk abban, hogy ellehetetlenítsük az Orbán-Putyin paktumot és a megalomán környezetromboló fideszes beruházásokat". 

Az LMP szerint több ezer milliárd forint közpénzt nem szabad a magyar emberek megkérdezése nélkül elkölteni, ezért is gyűjtöttek több mint harmincezer aláírást az olimpiai beruházás ellen. 

Sajnáljuk, hogy a Momentum a saját szűk pártérdekei alapján hoz döntéseket, és nem az alapján, hogy mi a nemzeti érdek

- mondta Ungár. Az LMP paksi kérdéseit amúgy az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd is támogatja. A pártok már jelezték is, hogy ha átengedi valamelyik kérdést a választási bizottság, segítenek a gyűjtésben.