Trumpig el akar menni a CEU rektora, aki szerint Orbán egy hamis történetet talált ki

2017.04.01. 00:31

Politikusokkal, nagykövetekkel akar beszélni a CEU vezetése annak érdekében, hogy megvédhessék az egyetemet - mondta Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora Baló György műsorában az RTL II-n. 

Ennek érdekében megpróbálnak beszélni Donald Trump amerikai elnökkel, meglátják, szóba áll-e velük az elnök. Ugyanakkor a rektor szerint a CEU álláspontját az amerikai Kongresszus támogatja. A műsorban azt is mondta, hogy Trump nincs arra feljogosítva, hogy oktatási ügyben egyezményt kössön, azaz csak New York állam tudna kötni államközi egyezményt Magyarországon az amerikai alkotmány szerint. 

Ignatieff szerint ha nem tudnak szabadon tanítani és tanulni Magyarországon, akkor a tanszabadság kerül veszélybe. "Itt a kérdés a tanszabadság kérdése" - fogalmazott a rektor. Arra utalt, hogy ha a CEU-t ellehetetlenítik, akkor más magyar tudományos intézmények szabadsága kerül kockára. 

Ignatieff szerint fura, hogy egy ország miniszterelnöke a CEU-t csalással vádolja. "Mi megfelelünk a magyar jogrend által előírt követelményeknek. Hamisak és becsületsértőek azok az állítások, hogy mi csalnánk. Szeretném, ha a magyar miniszterelnök nem tenne ilyen kijelentéseket" - közölte. A rektor szerint "a miniszterelnök kitalált egy történetet, ami teljesen hamis". Megjegyezte, hogy a nevük Közép-Európai Egyetem, nem Soros-egyetem, ahogy azt a kormány mondogatja. "Nem Soros Györgynek felelek, hanem a kuratóriumnak. Ez egy független intézmény" - közölte. Példaként felhozta, hogy tavaly júniusig a Harvard egyetem professzora volt. Szerinte senki nem tanítana a CEU-n a Harvardról, ha nem lenne biztos abban, hogy a CEU egy független egyetem.

A CEU-n rengeteg különböző politikai meggyőződésű ember van, az egy szabad intézmény, "a gondolkodás szabadságát védik" - mondta. Arra a kérdésre, hogy mi állhat a kormányzati akció hátterében, azt mondta: ezt a kormányfőtől kellene megkérdezni, rektorként neki az a dolga, hogy megvédje az egyetemet, nem pedig az, hogy a miniszterelnök motivációját megfejtse.

Ignatieff szerint az EU nem akarja, hogy egy egyetem tanszabadságát támadás érje, mert így Magyarország "Putyin és Erdogan klubjába tartozna".

Ha a parlament mégis elfogadja a törvényjavaslatot, akkor azt a kormány szerinte nagyon megfogja bánni, mert nagyon megrongálja Magyarország kapcsolatát az Egyesült Államokkal és az EU-val. De ha mégis elfogadják ezt a javaslatot, akkor a CEU továbbra is ellenezni fogja. Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e kompromisszumra, a rektor azt mondta: a tanszabadságban nincs kompromisszum, "mert vagy van tanszabadság, vagy nincs". Lehetőség lehet szerinte a megoldásra egy nemzetközi egyezmény, de csakis akkor, ha az garantálja a tanszabadságot. De ebben az esetben is garanciákat akarnak azért, hogy ilyen támadás ne érhesse újból a CEU-t.