Ilyen lesz a kormány civil törvénye

untitled shoot-8126
2017.04.02. 23:28

megteremti annak lehetőségét, hogy a nyilvánosság számára egyértelmű legyen, milyen szervezetek, milyen érdekek mentén kívánnak hatni a magyar állam és egyes polgárai véleményére, magatartására.

A 444.hu tette közzé a kormány törvénytervezetének szövegét, amely azokról a civil szervezetekről szól, amelyeket külföldről, vagy külföldről is támogatnak. A lap által közzétett szövegtervezet nagyban hasonlít az oroszországi, illetve összegszerűen szinte lemásolja az izraeli hasonló törvényt. És hát láttuk, hogy a kormány Századvége márciusban már megszakértette a témát, a törvénytervezet láthatóan ennek megfelelően készült.

E szerint, azok a magyar civil szervezeteket, amik évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, azok külföldről támogatott szervezetnek minősülnek, és ezt be kell jelenteniük 15 napon belül. A támogatásokba nem számítandók bele az uniós források.

A részletek:

  • az egyesület vagy alapítvány 15 napon belül köteles bejelenteni külföldről támogatott szervezetté válását a bíróságon, egy formanyomtatványon tranzakciónként részletezve a külföldi támogatásokat
  • A nyilvántartó bíróság minden hónap 15. napjáig megküldi minden ilyen külföldről támogatott szervezetnek minősített szervezet adatait a Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszternek, így kikerülnek oda az adatok
  • A külföldről támogatott szervezet az (1) bekezdés szerinti bejelentést követően haladéktalanul közzéteszi a honlapján, valamint feltünteti az általa kiadott, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerinti sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül
  • Ha a szervezet nem teljesíti mindezt, először felszólítást, aztán bírságot kap, majd törlik.
  • A vallási tevékenységet végző szervezetre nem kell alkalmazni a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt

Az indoklásban pedig a következőket írják: az utóbbi időkben reális veszély, "hogy a civil társadalom szerveződéseit külföldi érdekcsoportok felhasználni törekszenek", teszik ezt például támogatással, ami akár a szervezet céljait is megváltoztathatja. "Az ilyen juttatások célja, hogy az abban részesülő civil szervezetek társadalmi befolyásán keresztül a támogató érdekcsoportok saját érdekeiket érvényesítsék Magyarország politikai és társadalmi életében. Ez a befolyás irányulhat valamely konkrét politikai, gazdasági döntés meghozatalára, egyes szakpolitikák irányainak meghatározására, vagy legtágabb értelemben akár a demokratikus állami intézményrendszer működésére is.

Ezek a folyamatok fokozottan veszélyeztethetik Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását

- áll a szövegben. És még az is, hogy:

„Figyelemmel kell lenni továbbá azokra a kihívásokra, amelyeket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásával összefüggésben az átláthatatlan eredetű pénzmozgások jelentenek. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ebből fakadó veszély nem csak a profitorientált szektort fenyegeti, hanem a civil szférában is megjelenhet". A teljes szöveg itt olvasható el.

A 444 cikkét pedig itt olvashatja, ami azt mutatja meg, milyen szinten roncsolta a társadalom bizalmát Izraelben a hasonló törvény, nem csak a civil szervezetekkel szemben, hanem az általuk képviselt értékekkel szemben is úgy általában.

Borítókép: Huszti István / Index